Cseke Attila (UDMR), care a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru un nou mandat de ministru al Dezvoltării, a declarat la audieri că va continua proiectele pe care le are pe agendă, subliniind că Programul ‘Anghel Saligny’ este ‘absolut necesar’ pentru comunităţile locale.
‘Cu acordul Parlamentului, putem să continuăm ceea ce am început în decembrie. Sunt două-trei domenii mari care ne aşteaptă ca şi provocare la MDLPA – partea de dezvoltare, cea mai vizibilă a ministerului, în care, pe lângă programele consacrate, anul acesta deja a avansat Programul naţional de construcţii de creşe, în care avem deja aprobate 138 de unităţi administrativ teritoriale, 43 sunt deja în procedură de achiziţii. Şi lucrăm la lansarea unui nou program de investiţii: patinoare artificiale didactice pentru mediul urban, în primul rând, din România, pe două proiecte tip. Evident, toate investiţiile pe care le avem le vom continua şi vor fi lansate şi alte investiţii, ele sunt cunoscute’, a afirmat Cseke Attila, care a primit din partea Comisiilor reunite de administraţie aviz pozitiv cu majoritate de voturi.
El a adăugat că există şi pe partea de administraţie câteva provocări legislative şi a detaliat ceea ce cuprinde partea din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
‘Avem necesitatea revizuirii Codului administrativ, elaborarea unui Cod de procedură administrativă, un Cod de finanţe publice locale şi Codul pentru amenajarea teritorului. În PNRR, ca şi reforme, avem necesarul – ceea ce ne-am asumat – de creare de consorţii administrative, care să ajute în colaborarea şi rezolvarea în comun a unor servicii publice de către UAT-uri, acolo unde există lipsă de personal, şi sunt cele două mari programe de investiţii care trebuie să pornească. În primul rând, cel din PNRR, unde MDLPA are programe de 4,55 miliarde de euro şi care privesc o parte de renovare de clădiri publice, respectiv blocuri de locuinţe, şi încă 2,1 miliarde pentru fondul local, pentru autorităţile administraţiei publice locale, în care sunt foarte multe investiţii. Ceea ce este specific PNRR-ului propus sau părţii din PNRR propus de Ministerul Dezvoltării este aceea că noi ne-am dorit şi am reuşit să convingem Comisia Europeană cu privire la necesitatea unui sistem cu fonduri prealocate (…), astfel încât fiecare UAT va avea prealocată o anumită sumă’, a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, în Programul de investiţii ‘Anghel Saligny’, care este de 50 de miliarde de lei, proiectele depuse se cifrează la 137 de miliarde de lei, ‘ceea ce arată că acest program a fost absolut necesar şi domeniile pe care le propune a fi rezolvate sunt nevoi stringente ale autorităţilor şi comunităţilor locale, fie că vorbim de apă, canalizare, drumuri, introducerea reţelelor de gaze naturale’.
‘Acestea sunt principalele provocări ale viitorului ministru al Dezvoltării. (…) Aici vorbim de proiecte viabile şi care au documentaţia tehnico-economică întocmită’, a arătat Cseke Attila.