Acasă55Audieri miniştri/Romaşcanu: Holender sau altcineva poate contribui la 'desenarea' unui viitor de...

Audieri miniştri/Romaşcanu: Holender sau altcineva poate contribui la ‘desenarea’ unui viitor de succes al Festivalului Enescu

Lucian Romaşcanu, care a primit aviz pozitiv, miercuri, pentru funcţia de ministru al Culturii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, a afirmat că maestrul Ioan Holender sau o altă personalitate poate contribui la ‘desenarea unui viitor de succes’ al Festivalului Internaţional ‘George Enescu’.

‘Avem o situaţie acolo care ţine de organizare şi veţi fi invitaţi toţi cei care sunteţi preocupaţi şi apropiaţi de fenomen pentru desenarea următoarei etape a festivalului. El până acum a fost un succes, cu bunele şi cu relele din spaţiul public, Mihai Constantinescu chiar a făcut o treabă foarte bună. Din păcate, este pensionar în acest moment. Dar există oameni care şi-au manifestat dorinţa de a discuta pe acest subiect. Controversele sunt fireşti în lumea culturală, dar un om precum Ioan Holender sau altul pot fi aduşi în desenarea unui viitor de succes al festivalului, care cred că este unul din cele mai importante din lume’, a spus Romaşcanu.

Ministrul desemnat a răspuns astfel unei întrebări a senatorului Ionuţ Vulpescu, în legătură cu faptul că Festivalul Enescu nu are încă un director, în condiţiile în care următoarea ediţie ar trebui să aibă loc în 2023.

‘Avem doar un director artistic, care nu a confirmat că acceptă sau nu această propunere. De asemenea, un preşedinte de onoare pe care nu l-am mai auzit pronunţându-se despre viitorul festivalului’, a spus Vulpescu.

În altă ordine de idei, Lucian Romaşcanu a arătat că Primăria Constanţa este una ‘bogată’ şi poate să contribuie la clarificarea situaţiei Castelului Reginei Maria din Mamaia (Palatul Regal – n.r.).

‘Sper să nu ajungem la conservare prin înnisipare, cum s-a întâmplat cu pasarela din mare care era monument şi acum e pusă la păstrare sub nisipul acela lung. Sigur, trebuie găsite soluţiile. Trebuie văzută situaţia juridică a monumentului respectiv. (…) Acum trebuie găsită o balanţă foarte corectă între ce poate finanţa ministerul şi ce poate finanţa o primărie sau un consiliu judeţean, astfel încât lucrurile să se întâmple. Nu e o fugă de răspundere, e pur şi simplu o analiză a bugetelor. (…) Pentru că dacă Constanţa, de exemplu, primăria – e o primărie bogată – are bani, trebuie să o facă. Cum face şi Cazinoul ş.a.m.d. Dacă nu, ne vom ocupa’, a punctat Romaşcanu.

Lucian Romaşcanu a adresat un apel către zona privată pentru sponsorizarea iniţiativelor culturale.

‘Fac un apel către toţi oamenii care iubesc arta să contribuie la dezvoltarea ei. Peste tot în lume privatul joacă un rol important la finanţarea actului cultural. Şi dacă se poate, noi vom încerca să facem legea mult mai atractivă pentru sponsori în general şi pentru sponsorii culturali în special, vom face tot ce ţine de noi, dar dacă s-ar putea să fim ajutaţi din zona privată ar fi foarte bine’, a spus Romaşcanu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks