Deputaţii l-au comemorat, luni, pe Aurel Vainer, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, şi au ţinut un moment de reculegere în memoria acestuia, la un an de la deces.
Evenimentul a avut loc în prezenţa familiei, a reprezentanţilor FCER şi a altor invitaţi.
Deputatul Silviu Vexler, preşedinte al FCER, a subliniat că Aurel Vainer a avut grijă întotdeauna să pună pe primul loc loialitatea pentru România şi promovarea intereselor ţării.
‘Astăzi s-a împlinit un an de la decesul celui care a fost domnul doctor Aurel Vainer, preşedinte al FCER timp de trei legislaturi deputat în Parlamentul României şi de două ori preşedinte de vârstă al Camerei Deputaţilor. A fost un om care de-a lungul întregii sale cariere a căutat să promoveze dialogul, a crezut cu tărie în rolul Parlamentului, în importanţa democraţiei şi a prezervării democraţiei. Dar, mai mult decât orice altceva, a crezut în normalitate şi într-un dialog permanent între toţi colegii. Şi-a respectat cu tărie colegii din toate partidele şi a căutat de fiecare dată să promoveze consensul, dar, mai mult decât atât, în calitate reprezentant al comunităţilor evreieşti din România, în calitate de demnitar al statului român şi de deputat, a avut grijă întotdeauna să pună pe primul loc loialitatea pentru România şi promovarea intereselor ţării, a întregii populaţii din ţara noastră’, a spus Silviu Vexler.
Şi Varujan Pambuccian, lider al grupului minorităţilor naţionale din Parlament, a evocat personalitatea lui Aurel Vainer.
‘A fost un om absolut extraordinar, care a ştiut întotdeauna să păstreze un echilibru în toate, un om bun şi înţelept şi foarte raţional, în acelaşi timp. (…) Aurel Vainer a fost un om rar de găsit. A ştiut întotdeauna să-şi împartă deopotrivă dragostea pentru poporul lui şi dragostea pentru poporul român şi puţină lume ştie, probabil că la un moment dat se va afla, cât de mult a contat omul ăsta în momente decisive pentru România, cu câtă pasiune şi energie a reuşit să acţioneze la nivelul comunităţii internaţionale pentru ca lucrurile să fie făcute într-un chip drept şi bun. (…) Nea Aurică a fost omul care s-a identificat cu cuvântul prim pe care îl spunea întotdeauna: ‘Shalom’, adică ‘Pace vouă’. Şi, într-adevăr a fost un înţelept pragmatic al păcii’, a spus Pambuccian.
Un omagiu pentru Aurel Vainer a fost adus, în numele UDMR, de către deputatul UDMR Szabo Odon, care a colaborat cu acesta.
‘Am avut acest prilej să lucrez cu dumnealui. (…) şi trebuie să spun că a fost o onoare efectiv să stai de vorbă cu dumnealui, să-i vezi acel zâmbet blajin pe care îl avea întotdeauna. Un om extraordinar de echilibrat, fără excese. Ştia ce înseamnă să lupţi pentru demnitatea unei comunităţi minoritare, păstrând şi având grijă să nu supere şi pe celălalt, luptând pentru propria comunitate. A fost un om cu care am reuşit să avem o colaborare, alături de ceilalţi coleg, în aceşti ani, pentru a primi înapoi proprietăţile bisericeşti, proprietăţile comunităţilor noastre care au fost luate de regimul comunist. (…) A ştiut să lase o moştenire politică şi, cred, acesta este un lucru mare pe care trebuie să-l aibă orice politician – să aibă grijă şi de moştenirea politică a comunităţi respective, şi eu cred că a avut decizii bune şi în această direcţie’, a arătat deputatul UDMR.
Deputatul AUR George Simion a afirmat că l-a cunoscut pe Aurel Vainer ‘ca prieten a unirii’.
‘În momentul în care m-am adresat, în postura mea de preşedinte al unei organizaţii care milita pentru reunirea paşnică dintre România şi Republica Moldova, printre puţinii parlamentari care mi-au răspuns şi care s-a arătat deschis, şi care a conştientizat necesitatea reîntregirii naţionale, a fost domnul Aurel Vainer. Aşa că pe lângă un prieten al comunităţii evreieşti, al comunităţii maghiare, domnul Aurel Vainer a fost şi un prieten al românilor de pretutindeni’, a susţinut Simion.
Deputatul PSD Adrian Solomon a arătat că Aurel Vainer a fost un model de înţelegere şi toleranţă.
‘A fost pentru noi, cei tineri, un model, la fel cum a fost pentru membrii familiei sale, pentru membrii comunităţii, a fost un om care a muncit întreaga sa viaţă pentru interesul ţării noastre. A fost printre cei care, după ’90, a revitalizat Camera de Comerţ şi Industrie a României. Domnul Vainer a fost un model pentru noi de înţelegere şi de toleranţă’, a adăugat Solomon, care a propus un moment de reculegere în memoria lui Aurel Vainer.
Şi deputatul PNL Florin Alexe l-a elogiat pe fostul preşedinte al FCER, afirmând că acesta a reprezentat Parlamentul României, cu cinste, forţă şi echilibru.
‘Rar mi-a fost să văd un membru al Parlamentului României care să ne reprezinte cu atâta cinste, cu atâta forţă, cu atât de mult echilibru. Era o mândrie pentru mine, ca tânăr parlamentar, să-l aud vorbind, să-l aud intervenind, să-l aud făcând politică adevărată pentru România şi pentru statul român. Nu pot decât să fiu la fel de onorat că astăzi, de la tribuna Parlamentului, putem să aducem câteva minute în amintire acest om extraordinar’, a declarat liberalul.
Aurel Vainer a deţinut, în perioada postcomunistă, trei mandate de deputat din partea minorităţilor naţionale – Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. Un prim mandat l-a deţinut în perioada 2004-2008. A fost reales deputat în 2008 şi în 2012. În toate cele trei legislaturi a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.
În 2005 a devenit preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER). A fost reales în funcţia de preşedinte al FCER, în cadrul lucrărilor celui de-al III-lea Congres al organizaţiei, la 26 iulie 2016, deţinând această funcţie până în noiembrie 2020, iar apoi a fost preşedinte de onoare al FCER.