Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a evocat joi, la deschiderea Serii de Gală dedicate aniversării a 30 de ani de apartenenţă a României la Francofonie, rolul acesteia de mecanism instituţional dedicat cooperării politice, educaţionale, ştiinţifice, economice şi culturale.
Ministrul Bogdan Aurescu a deschis Seara de Gală dedicată aniversării a 30 de ani de apartenenţă a României la Francofonie cu prilejul vizitei oficiale în ţara noastră a secretarului general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), Louise Mushikiwabo.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că a 30-a aniversare a apartenenţei României la OIF este o ocazie excelentă de a promova rolul ţării noastre în Francofonie, o comunitate de 88 de state răspândite pe cinci continente, constituită în jurul limbii franceze. În acest context, el a evocat rolul Francofoniei de mecanism instituţional dedicat cooperării politice, educaţionale, ştiinţifice, economice şi culturale, informează un comunicat transmis de MAE.
Ministrul Afacerilor Externe a prezentat contribuţia activă a României la îndeplinirea obiectivelor OIF, inclusiv prin promovarea limbii franceze şi a diversităţii culturale şi lingvistice, promovarea păcii, democraţiei şi a drepturilor omului, consolidarea solidarităţii între statele francofone prin cooperarea economică pentru dezvoltare durabilă şi sprijinirea educaţiei şi cercetării.
Aurescu a evidenţiat că România are o contribuţie substanţială la programele OIF şi că, în actualul context regional şi internaţional generat de impactul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, relevanţa valorilor comune francofone este cu atât mai mare.
În acest context, ministrul a subliniat necesitatea de a acorda o atenţie deosebită educaţiei şi implicării tinerilor. Totodată, a precizat că, ţinând cont şi de impactul regional şi global al războiului rus împotriva Ucrainei, obiectivele Francofoniei sunt mai actuale ca niciodată – pace, democraţie şi respectarea drepturilor omului, alături de educaţia pentru dezvoltare durabilă, elemente fundamentale pentru construirea Francofoniei viitorului.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Reprezentanţa regională OIF pentru Europa Centrală şi de Est (REPECO), Grupul Ambasadelor, Institutelor şi Delegaţiilor Francofone la Bucureşti (GADIF) şi Agenţia universitară a Francofoniei în Europa Centrală şi de Est (AUF ECO).
Potrivit MAE, la eveniment au mai participat reprezentanţii Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), operatorii Summitului Francofoniei – Agenţia Universitară a Francofoniei şi TV5MONDE – reprezentanţi ai Conferinţei miniştrilor educaţiei statelor şi guvernelor din Francofonie (CONFEMEN), precum şi un număr semnificativ de reprezentanţi ai instituţiilor româneşti, membrii Grupului Ambasadelor, Delegaţiilor şi Institutelor francofone din Bucureşti, reprezentanţi ai sectorului economic francofon, mediului academic şi cultural şi presei francofone din România.