Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, miercuri, că a vorbit cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, inclusiv despre programul de dezvoltare economică a Ardealului, context în care a subliniat nevoia de transparenţă, nediscriminare şi de mecanisme de monitorizare pentru autorităţile române.
‘Am vorbit şi despre încheierea acordului privind aşa-numitul program de dezvoltare economică a Ardealului şi am confirmat împreună ceea ce am discutat şi cu alte ocazii (…), care sunt parametrii în jurul cărora vom construi acest acord. E vorba despre transparenţă, e vorba despre nediscriminare, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea acestui program pe întregul teritoriu al României, mecanisme de monitorizare şi audit eficiente în care, evident, să fie implicate şi autorităţile române, în aşa fel încât să ne asigurăm că este pe deplin respectat dreptul fiecărei ţări şi respectiv dreptul european în materie de competiţie în alte domenii’, a spus şeful diplomaţiei române, într-o conferinţă comună cu omologul său ungar.
Ministrul Aurescu este, miercuri, în vizită de lucru la Gyula, în Ungaria, context în care a avut consultări politice cu Peter Szijjarto şi a semnat o serie de documente pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale.
Întrevederea miniştrilor Bogdan Aurescu şi Peter Szijjarto are loc pe fondul finalizării unor proiecte importante pentru relaţia bilaterală, convenite cu ocazia vizitei la Bucureşti a ministrului ungar al Afacerilor Externe din 18 februarie 2021.
Cei doi oficiali au semnat Protocolul celei de a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale.
‘Suntem într-o logică de continuitate şi de acţiune, pentru că avem a doua întrevedere în acest an. Rezultatele ne dau speranţa unui potenţial de relansare şi dezvoltare a relaţiei bilaterale, în avantajul reciproc al statelor noastre, al cetăţenilor români şi unguri, indiferent de etnie’, a arătat ministrul român, adăugând că protocolul semnat miercuri marchează un ‘nou capitol de activitate’.
Aurescu a afirmat că acest protocol arată ‘eforturile reciproc depuse pentru asigurarea drepturilor identitare ale etnicilor români, pe de o parte, respectiv a etnicilor maghiari din România’.
‘Chiar dacă acest document este semnat la cinci ani de la parafare şi la zece ani de la debutul negocierilor şi include şi aspecte care nu au fost pe deplin soluţionate sau cu privire la care nu există un acord, vreau să subliniez că acest protocol arată eforturile reciproc depuse pentru asigurarea drepturilor identitare ale etnicilor români, pe de o parte, respectiv a etnicilor maghiari din România. Este un progres, fără îndoială, care marchează întoarcerea la abordarea bilaterală, care este cea care este şi cea recomandată de Comisia de la Veneţia, de exemplu în raportul său privind tratamentul preferenţial al minorităţilor naţionale (…) din 2001’, a spus Aurescu.
Ministrul a semnat în Ungaria şi două acorduri prin care se vor face modificări la cadrul juridic bilateral în scopul înfiinţării a două puncte de trecere a frontierei pe conexiunile transfrontaliere, Variaşu Mic/Dombegyhaza şi Grăniceri/Elek (respectiv Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind modificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare, semnat la Bucureşti, la 21 decembrie 2006, pentru aplicarea Convenţiei dintre România şi Republica Ungară privind controlul traficului rutier şi feroviar, semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2004, precum şi Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind modificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind legăturile rutiere peste frontiera de stat româno-ungară, semnat la Bucureşti, la 24 iulie 2014).
‘Stimulăm şi mai mult conexiunile dintre aceste ţări’, a spus el, referitor la noile puncte de trecere a frontierei, mulţumind părţii ungare pentru susţinerea României în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen.
‘Sperăm că odată cu aderarea României la Spaţiul Schengen (…) aceste bariere să dispară, să eliminăm complet controalele de la frontierele noastre’, a declarat Bogdan Aurescu.