Niciodată în istoria recentă Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale la fel ca acum, a declarat ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, în debutul celei de-a treia Conferinţe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.
‘Niciodată în istoria recentă Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale la fel ca acum. Şi vreau să îi spun bunului meu prieten, viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe Nicu Popescu, că Republica Moldova poate conta în totalitate pe noi. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată de România, Germania şi Franţa împreună, la iniţiativa miniştrilor afacerilor externe din cele trei state, este în mod clar un instrument foarte util pentru a răspunde la aceste nevoi urgente’, a precizat ministrul, conform unui comunicat MAE.
El a menţionat că războiul ‘brutal’ dezlănţuit de Rusia împotriva Ucrainei este ‘principalul motor’ al crizelor energetică şi economică cu care se confruntă Chişinăul. Totodată, războiul de agresiune al Moscovei ‘a adus la lumină multiplele vulnerabilităţi’ ale Republicii Moldova în materie de economie, pe dimensiune socio-politică, dar şi în ceea ce priveşte rezilienţa şi capabilităţile de apărare.
‘Faţă de acest ultim punct, menţionez violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova de către rachete ruseşti, ceea ce este complet inacceptabil. În ciuda acestor factori de intimidare, Chişinăul continuă să fie angrenat în implementarea unei agende clare şi cu perspectivă de viitor, axată pe reforme şi pe stabilitate. Într-adevăr, Guvernul lucrează intens pentru a-şi îndeplini promisiunile – de exemplu în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei – în timp ce se străduieşte să formuleze răspunsuri la provocări acute, precum reducerea impactului socio-economic al crizei energetice şi al războiului din Ucraina’, a subliniat Aurescu.
Potrivit acestuia, acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană oferă Guvernului de la Chişinău un ‘catalizator puternic’ pentru reformele necesare. El a adăugat că există ‘multe provocări’ cărora Republica Moldova trebuie să le facă faţă, dar că una dintre cele mai importante este criza energetică. Chişinăul are nevoie de ‘asistenţă fermă şi cuprinzătoare pentru a trece ţara în siguranţă de perioada iernii’, a susţinut ministrul.
‘Suntem martori, deja de mult timp, la utilizarea sistemică de către Rusia a energiei drept instrument pentru a pune presiune geopolitică. Dependenţa energetică a Chişinăului, o grea moştenire istorică, vine cu mari costuri pentru cetăţeni şi pentru economie. Inflaţia crescută, erodarea majoră a puterii de cumpărare, precum şi vulnerabilitatea la ingerinţe străine se numără printre acestea. În ultimele luni şi săptămâni au fost parcurşi paşi importanţi pentru accesarea unor surse alternative de energie, dar mai sunt multe de făcut. Este necesar sprijin în materie de granturi acordate direct. Asigurarea fondurilor necesare pentru achiziţiile de gaz şi electricitate este principala provocare cu care se confruntă Republica Moldova acum’, a declarat Aurescu.
El a reamintit că România a oferit recent Republicii Moldova un grant în valoare de 10 milioane de euro, sub forma asistenţei bugetare directe, în conformitate cu angajamentul asumat în cadrul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Cea de-a doua ediţie a Platformei, care a avut loc la Bucureşti, a obţinut un total de 615 milioane de euro, dintre care 432 de milioane sub formă de granturi. Totodată, după ce Ucraina şi-a întrerupt exporturile de energie electrică, în urma atacurilor Rusiei asupra unor centrale electrice, România a facilitat, începând din data de 14 octombrie, livrarea de energie electrică, asigurând în prezent între 80% şi 90% din necesar.
De asemenea, România se pregăteşte să livreze 130.000 de metri cubi de lemne de foc, la preţ preferenţial, pentru a ajuta Republica Moldova să compenseze deficitul cauzat de reducerea volumului de gaz livrat de Rusia.
‘Am accelerat procesul de implementare a grantului nostru de 100 de milioane de euro, bazat pe proiecte. În acest cadru, România intenţionează să ofere, până la finalul acestui an, granturi de 25 de milioane de euro pentru proiecte din domenii strategice pentru dezvoltarea Republicii Moldova, cum ar fi educaţia, dezvoltarea regională şi îmbunătăţirea serviciilor de utilitate publică’, a mai precizat Aurescu.
Conferinţa ministerială de la Paris a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova este co-prezidată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Franţei, Catherine Colonna, şi de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock.
Aflat la a treia ediţie, după reuniunile ministeriale desfăşurate anul acesta la Berlin, la 5 aprilie, respectiv la Bucureşti, la 15 iulie, evenimentul beneficiază de participarea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron şi a preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.