Acasă55Aurescu: Pandemia de COVID-19 nu va fi ultima provocare a UE; trebuie...

Aurescu: Pandemia de COVID-19 nu va fi ultima provocare a UE; trebuie să consolidăm în continuare Uniunea noastră

Uniunea Europeană trebuie consolidată, deoarece pandemia COVID-19 nu este ultima provocare cu care se va confrunta blocul comunitar, a afirmat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

‘Pandemia nu va fi ultima provocare a UE. Din acest motiv, trebuie să consolidăm în continuare Uniunea noastră, iar Conferinţa privind viitorul Europei, lansată pe 9 mai, este o bună ocazie de a implica cetăţenii să îşi împărtăşească viziunile, percepţiile, aşteptările şi, de ce nu, soluţiile în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene’, a afirmat şeful diplomaţiei române, la conferinţa de presă organizată la Bucureşti cu prilejul începerii Preşedinţiei slovene a Consiliului UE.

‘Puteţi conta pe sprijinul României pentru a avansa agenda UE într-o manieră consensuală şi constructivă’, i-a transmis Aurescu, ambasadorului Sloveniei în România, Lea Stancic.

El a subliniat că trebuie crescută rezilienţa strategică a UE, atât în plan intern, cât şi extern.

‘Ţinând cont de lecţiile ultimului an şi jumătate, trebuie să creştem rezilienţa noastră strategică, atât intern, cât şi extern. Trebuie să fim capabili să activăm instrumente capabile să reacţioneze eficient în situaţii similare, păstrând, în acelaşi timp, reuşitele proiectului european – statul de drept şi democraţia. Trebuie să ne consolidăm parteneriatele cu actori care gândesc asemenea nouă, care ne împărtăşesc valorile şi să reducem dependenţa de cei care nu ne împărtăşesc valorile, cei care nu respectă legea internaţională’, a spus ministrul Aurescu.

Potrivit acestuia, trebuie reconfirmat angajamentul UE pentru extindere, iar acest proces trebuie să fie credibil. ‘Trebuie să reconfirmăm angajamentul UE pentru extinderea UE şi să ne asigurăm că acest proces este unul credibil. În acest sens, susţinem un acord, cât mai curând, în negocierile-cadru cu Albania şi Macedonia de Nord, ca să avem primele conferinţe de aderare cu aceste ţări candidate’, a punctat ministrul de Externe.

La rândul său, ambasadorul Sloveniei în România, Lea Stancic, a afirmat că printre priorităţile Preşedinţiei ţării sale la Consiliul UE se numără rezilienţa şi statul de drept.

‘Unul dintre obiectivele noastre principale va fi să colaborăm cu toate statele membre pentru o Europă mai rezilientă, care va fi mai bine pregătită pentru provocările din viitor. Sperăm să contribuim la creşterea receptivităţii la crize, mai ales la acelea care depăşesc capacităţile statelor membre sau care au efecte care se resimt dincolo de graniţe. Ţinta noastră este o mai bună pregătire, mai ales în cazul pandemiilor, unde ne vom folosi de lecţiile COVID-19’, a spus Stancic.

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a transmis că se mizează pe susţinerea preşedinţiei slovene pentru aprobarea a cât se poate de repede a cât mai multor Planuri naţionale de redresare şi rezilienţă.

‘Salutăm aprobarea de către Comisia Europeană a Planurilor de redresare şi rezilienţă aparţinând primelor 12 ţări membre. Acesta este un pas important şi creează o bază de susţinere pentru investiţii şi reforme cuprinse în fiecare plan naţional. Contăm pe susţinerea preşedinţiei slovene pentru aprobarea a cât mai multe Planuri naţionale de redresare şi rezilienţă cât se poate de repede şi aşteptăm cu nerăbdare aprobarea planului român’, a spus Chiriac.

Ea a făcut un apel, totodată, privind aderarea României la spaţiul Schengen.

‘Comisia susţine aderarea României la Schengen, încă de când Consiliul a adoptat concluziile evaluării României în 2011. Din nou facem apel la Consiliu şi la colegii sloveni să aprobe ridicarea controalelor interne la graniţă în acest stat membru’, a afirmat Ramona Chiriac.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks