Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa vineri, la Istanbul, la Trilaterala România – Polonia – Turcia, pe agendă aflându-se subiecte de interes pe dimensiunea de securitate cu accent pe contextul actual regional şi euroatlantic, ‘profund afectat ca urmare a agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei’, a anunţat, joi, MAE.
Reuniunea are loc inclusiv în contextul aniversării a 10 ani de la crearea acestui format.
MAE subliniază valoarea adăugată a acestui format de consultare trilaterală, lansat la iniţiativa României în anul 2012, pentru consolidarea securităţii regionale şi aliate.
Potrivit comunicatului MAE transmis AGERPRES, Bogdan Aurescu şi omologii săi, Zbigniew Rau şi Mevlut Cavuşoglu, vor aborda subiecte de interes prioritar de pe agenda NATO, mai ales cu privire la deciziile care urmează să fie luate la Summitului de la Madrid.
De asemenea, miniştrii de Externe ai României, Poloniei şi Turciei vor trece în revistă stadiul implementării proiectelor realizate în format trilateral şi vor discuta modalităţi de consolidare a dialogului.
MAE precizează că Bogdan Aurescu va prezenta, în cadrul discuţiilor, evaluările României privind consecinţele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra arhitecturii europene de securitate şi a securităţii euroatlantice, în ansamblul său, şi va evidenţia ‘necesitatea continuării, de o manieră susţinută şi coerentă, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în mod unitar şi echilibrat, în special în sudul său, la Marea Neagră’.
Totodată, Aurescu va reitera necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte realist şi adecvat noul context de securitate cu care se confruntă alianţa după 24 februarie. Ministrul Afacerilor Externe va sublinia şi susţinerea fermă a României pentru politica NATO a uşilor deschise şi pentru un proces rapid de aderare a Suediei şi Finlandei la Alianţă, adaugă MAE.
Şeful diplomaţiei române va pleda pentru consolidarea pe mai departe a coordonării la nivel trilateral şi la nivel regional, respectiv în cadrul NATO, în special în actualul context de securitate.
Cu acest prilej, Bogdan Aurescu va avea consultări bilaterale cu omologii săi din Polonia şi Turcia privind aprofundarea Parteneriatelor Strategice ale României cu cele două state aliate.
Prima reuniune a Trilateralei România-Polonia-Turcia a avut loc la iniţiativa României, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago. Crearea acestui format, la iniţiativa României, a avut în vedere importanţa cooperării aprofundate a celor trei state pe teme de interes comun, preponderent în domeniul securităţii, fiind dedicat coordonării în interiorul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv în condiţiile în care România avea deja Parteneriate Strategice bilaterale cu ambele state aliate, adaugă MAE.
La nivel de ministru al Afacerilor Externe au avut loc opt astfel de consultări, începând cu anul 2016.