Persoane care ‘habar nu au ce înseamnă negocieri’ au dat sfaturi privind aderarea României la Spaţiul Schengen, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru Digi24.ro.
Şeful diplomaţiei române a susţinut că, în acest context, au fost ridicate foarte mult aşteptările ‘şi a fost greşit’.
Referitor la o eventuală discuţie viitoare legată de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie, Aurescu a spus că ‘este un alt mit şi anume că la Consiliul European se putea fixa un calendar pentru luarea unei decizii’.
Astfel, ‘au fost diverşi care au ridicat aşteptările, aşa cum au fost iarăşi unii care au indicat termenul de 8 decembrie ca pe un termen fix, ceea ce a ridicat foarte mult aşteptările în România şi asta este greşit’.
‘Sper să nu se mai facă acest lucru, pentru că nici eu nici domnul preşedinte Iohannis nu am spus niciodată că 8 decembrie este un termen limită (…) Au ridicat degeaba aşteptarea pentru 8 decembrie, cu siguranţă supralicitarea. Munca diplomatică nu se face prin fixarea unor termene arbitrare, artificiale. Munca diplomatică înseamnă construcţie, înseamnă migală, înseamnă cărămidă cu cărămidă, etapă cu etapă, până ajungi la un rezultat. Şi când ajungi la un rezultat, atunci îl anunţi. Asta înseamnă să îţi faci treaba profesionist. Am văzut tot felul de sfaturi care ne-au fost date de către persoane care habar n-au ce înseamnă negocierile sau care nu şi-au negociat niciodată nici măcar propriul salariu’, a arătat ministrul de Externe.
El a subliniat că ‘este o eroare în momentul ăsta să ne autovictimizăm’.
‘Eu cred că dacă continuăm să facem lucrul ăsta, să ne autovictimizăm, practic atacăm propria noastră stimă de sine ca naţiune, dăm apă la moară Rusiei şi forţelor populiste şi naţionaliste, care din păcate nu lipsesc nici în România şi nu reuşim să mergem mai departe’, a completat Bogdan Aurescu.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins pe 8 decembrie aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei.