Aurescu: Republica Moldova – cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei

0
66

Republica Moldova este ‘cel mai vulnerabil’ vecin al Ucrainei, primind cel mai mare număr de refugiaţi per capita, a declarat, marţi, la Berlin, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, înaintea Conferinţei internaţionale privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform).

‘Războiul din Ucraina, pornit în mod ilegal de Rusia, a creat multe probleme în vecinătate, legate nu doar de provocările de securitate din regiune, pentru securitatea europeană şi euroatlantică, ci şi pentru ţările vecine Ucrainei, iar Republica Moldova a trebuit să facă faţă unui număr mare de refugiaţi’, a afirmat şeful diplomaţiei române.

Totodată, a explicat el, conflictul a creat o ‘povară economică’ şi a pus în dificultate economia şi finanţele Republicii Moldova. Aurescu a menţionat şi probleme legate de securitatea energetică a acestei ţări.

Potrivit ministrului, platforma ce va fi lansată marţi are ca scop ‘furnizarea şi stimularea de ajutor, asistenţă foarte robuste, coordonate pentru Republica Moldova’ şi anume asistenţă financiară, preluarea de refugiaţi şi căutarea de soluţii la vulnerabilităţile precum securitatea energetică.

El a vorbit despre culoarele prin care persoane care se refugiază din Ucraina pot trece din Republica Moldova direct în România şi a amintit că ţara noastră a furnizat carburant şi păcură în valoare de 3,4 milioane de euro.

Bogdan Aurescu a precizat că, în urma conferinţei, va fi anunţat un ajutor suplimentar, care se adaugă celor 100 de milioane de euro parte din pachetul de asistenţă anunţat de Guvernul român în februarie.

‘România susţine, de asemenea, perspectiva europeană a Republicii Moldova şi, potrivit Parteneriatului nostru strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, suntem de părere că locul acestei ţări este în familia europeană’, a adăugat ministrul de Externe.

El co-prezidează, alături de Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei – ţară care deţine Preşedinţia G7, şi de Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe al Franţei – stat care asigură Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, Conferinţa internaţională de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Conference), care se desfăşoară la Berlin.

Sursa: AGERPRESS