Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reiterat, joi, la Skopje, sprijinul României pentru aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.
‘România sprijină ferm aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană. Cred că ţara dumneavoastră este complet pregătită pentru negocieri, aderare şi în special în acest context al agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele sale cred că lărgirea UE devine mai relevantă ca niciodată pentru că avem nevoie ca regiunea Balcanilor de Vest să fie stabilă şi sigură, este de o importanţă strategică nu numai pentru ţările de aici, ci şi pentru UE ca întreg. România va fi cel mai bun promotor al politicii de lărgire a UE. (…) Anul trecut, în mai, toţi miniştrii de externe ai UE ne-am exprimat pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania’, a spus Aurescu, în conferinţa de presă comună cu omologul său din Macedonia de Nord, Bujar Osmani.
Aurescu a subliniat că negocierile pentru aderarea la UE înseamnă şi reforme, context în care a precizat că România este pregătită să ofere sprijinul necesar Macedoniei de Nord.
Discuţiile au vizat şi invazia ilegală a Federaţiei Ruse în Ucraina.
‘Crimele împotriva umanităţii realizate de forţele ruse în Ucraina trebuie investigate cât de repede posibil de justiţia internaţională’, a spus Aurescu.
El a apreciat Macedonia de Nord pentru alinierea la măsurile europene împotriva Federaţiei Ruse.
‘Acest lucru dovedeşte încă o dată că angajamentul Macedoniei de Nord pentru calea europeană este unul real’, a declarat ministrul român de Externe.
Bogdan Aurescu a precizat că discuţiile au vizat şi măsurile luate de NATO, context în care a invitat Macedonia de Nord să se alăture grupului de luptă aliat care va fi desfăşurat în România.
‘Agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina a schimbat radical mediul de securitate în Europa şi a afectat nu numai regiunea, nu numai Europa, ci şi Balcanii de Vest şi proiecţiile. În acest context am decis crearea mai multor grupuri de luptă pe Flancul de Est al NATO, inclusiv unul în România şi am invitat Macedonia de Nord să ia în considerare să se alăture acestui grup de luptă’, a mai spus el.
De asemenea, ministrul a punctat oportunitatea ca Macedonia de Nord să se alăture Centrului euro-atlantic pentru rezilienţă şi Centrului Cyber al UE, găzduite la Bucureşti.
Cei doi oficiali au discutat despre cooperarea economică şi sectorială dintre cele două ţări. Ministrul Aurescu a arătat că Macedonia de Nord este al doilea partener al României din Balcanii de Vest în ceea ce priveşte schimburile comerciale şi a precizat că anul acesta, cât mai repede posibil, se va reuni comisia mixtă privind schimburile comerciale.
Cei doi miniştri au semnat două documente bilaterale care vor contribui la aprofundarea cooperării – un memorandum de înţelegere privind trainingul diplomaţilor şi un document referitor la securitatea socială.
Discuţiile au vizat şi importanţa cooperării în vederea prezervării identităţii culturale şi lingvistice a persoanelor aparţinând minorităţilor înrudite, având în vedere rolul de liant pe care acestea îl au în relaţia dintre România şi Republica Macedonia de Nord.
Ministrul Aurescu a exprimat sprijinul României pentru viitoarea Preşedinţie-în-Exerciţiu a OSCE, care va fi exercitată în 2023 de Republica Macedonia de Nord.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, efectuează, joi, o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord, la invitaţia omologului său, Bujar Osmani.