Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marţi, că Uniunea Europeană şi statele membre urmăresc dezvoltarea unei ‘politici spaţiale ambiţioase’, care vizează consolidarea industriei europene în domeniu, creşterea accesului la spaţiu şi dezvoltarea în continuare a programelor europene, inclusiv prin lansarea unei noi generaţii de sateliţi.
‘Aniversarea misiunii spaţiale de succes a domnului Prunariu reprezintă un reper ce poate oferi noi impulsuri pentru o contribuţie mai substanţială a României în domeniul tehnologiilor spaţiale şi al promovării cooperării în acest domeniu. În societăţile complexe în care trăim astăzi, rolul deţinut de tehnologiile aerospaţiale creşte accelerat, devenind o parte integrantă a vieţii noastre zilnice. De la telecomunicaţii la televiziune până la meteorologie şi alte aplicaţii şi servicii, toate aceste domenii depind de spaţiul extra atmosferic pentru a funcţiona’, a spus ministrul Aurescu, la dezbaterea ’40 de ani de la primul zbor în spaţiu al unui român: Dumitru-Dorin Prunariu. Contribuţia României la cercetarea internaţională în domeniul ştiinţelor spaţiale’.
El a arătat că UE a devenit în ultimii ani un actor tot mai relevant în domeniul spaţiului, oferind prin programele sale servicii spaţiale esenţiale.
‘Uniunea şi statele membre, inclusiv România, urmăresc dezvoltarea unei politici spaţiale ambiţioase, care implică consolidarea industriei europene în domeniu, creşterea accesului la spaţiu şi dezvoltarea în continuare a programelor europene, inclusiv prin lansarea unei noi generaţii de sateliţi. Un pas important în promovarea acestei politici ambiţioase este abordarea integrată a acţiunilor Uniunii prin intermediul noului său program pentru spaţiu pentru perioada 2021-2027. În baza acestuia, noua agenţie a UE – Agenţia pentru programul european pentru spaţiu (EUSPA) va continua cooperarea cu statele membre şi cu Agenţia Spaţială Europeană pentru spijinirea industriei europene spaţiale, a inovării şi cercetării şi pentru promovarea serviciilor europene în domeniu’, a afirmat Aurescu.
Ministrul a arătat că spaţiul trebuie supus unui regim de drept internaţional propriu.
‘În ciuda tehnologiilor avansate disponibile în prezent, activitatea de explorare şi exploatare a spaţiului extra atmosferic poate prezenta unele riscuri pentru mediul terestru, de aceea este extrem de important ca toate statele sau entităţile care desfăşoară activităţi spaţiale să respecte normele juridice cuprinse în dreptul spaţiului cosmic. Doar astfel ne putem asigura că utilizarea spaţiului extra atmosferic ce are un regim juridic de patrimoniu al întregii omeniri se face realmente în mod egal şi în interesul păcii, securităţii şi dezvoltării umanităţii’, a spus Bogdan Aurescu.
El a susţinut că spaţiul poate fi şi subiectul unor abuzuri.
‘Este motivul pentru care NATO a declarat spaţiu domeniu operaţional, iar comunitatea internaţională a lansat o dezbatere despre comportamentul responsabil în spaţiu. România este în continuare activă în dezvoltarea standardelor în domeniul spaţial şi se implică în discuţiile la nivelul Comisiei I a ONU pentru dezarmare şi securitate internaţională în vederea elaborării de noi norme de comportament pentru reducerea ameninţărilor în spaţiu’, a adăugat ministrul.
Aurescu a punctat, în acest context, că spaţiul este un domeniu strategic atât din punct de vedere politic şi securitar, cât şi al potenţialului economic. El a mai arătat că promovarea educaţiei în domeniul spaţial poate stimula interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial, dar şi de alte domenii conexe, precum robotica şi programarea. Ministrul a menţionat disponibilitatea MAE de găsire a celor mai bune soluţii pentru a promova excelenţa românească în domeniul ştiinţific pe plan internaţional.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, şi-a manifestat şi el sprijinul pentru domeniul spaţiului şi a subliniat necesitatea ca România să-şi păstreze locul în elita cercetării şi industriei aerospaţiale.
‘Ne ştim obligaţiile ca autoritate publică, facem eforturi nu numai pentru a păstra România în această garnitură de elită a cercetării şi industriei europene şi mondiale şi cu ajutorul celorlalte ministere, al partenerilor privaţi pentru că vedem, dacă în trecut industria aerospaţială şi spaţiul în general era un atribut strict guvernamental, iar ca paradigmă era practic o sursă de competiţie suntem în altă eră, suntem în era în care mediul privat cucereşte spaţiul. În momentul de faţă, guvernele folosesc mediul privat pentru a atinge anumite obiective legate de spaţiu. (…) Suntem cu totul şi cu totul în altă eră şi, având aceste rezultate care se datorează spiritului, energiei domnului Prunariu şi a echipei care s-a constituit în jurul ROSA, România trebuie să-şi păstreze locul şi să facă parte din acest segment de elită a cercetării şi industriei’, a afirmat Teleman.
Dumitru Prunariu a vorbit în cadrul dezbaterii despre evoluţia României în acest domeniu, de la momentul în care ‘a atins’ spaţiul cosmic.
‘Sunt 40 de ani de când m-am ridicat spre cer, de când am atins spaţiul cosmic şi am adus România între ţările care pot să aibă pretenţia de dezvoltare ştiinţifică, tehnologică şi chiar industrială la un nivel superior, al ţărilor care pot participa cu oameni la programe spaţiale. Acel salt a fost continuat’, a spus Prunariu.
Marius Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, a subliniat că România este lider regional în domeniul spaţial.
‘Deosebitele calităţi pe care le-a avut Dorin Prunariu au permis ca noi să avem pe plan extern o poziţie recunoscută şi noi suntem, să spunem, într-un top internaţional. Aş putea spune că Agenţia Spaţială Română este mai cunoscută în străinătate decât în ţară’, a spus el.
La dezbatere au participat şi decanul Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, Daniel Cruţeanu, şi studenţi.
La finalul evenimentului, ministrul Aurescu i-a înmânat lui Dumitru Prunariu o copie color a unor documente aflate în arhiva MAE cu privire la pregătirea zborului în cosmos din 1981 şi corespondenţa diplomatică purtată în acea vreme.