Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a efectuat vineri o vizită oficială în Slovenia, prilej cu care a fost primit de preşedintele Borut Pahor, de preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia, Igor Zorcic, şi a avut consultări politice extinse cu omologul său, Anze Logar.
În cadrul întrevederilor, ministrul Aurescu a salutat perspectiva preluării de către Slovenia, începând cu 1 iulie, a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, fiind agreată o cooperare cât mai strânsă în acest context, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.
Vizita a prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la stadiul şi perspectivele relaţiei bilaterale. Ministrul de Externe a subliniat stadiul ‘foarte bun’ al relaţiei bilaterale, din postura de state membre UE şi NATO, cu interese şi abordări comune. Au fost evidenţiate oportunităţile de diversificare a cooperării bilaterale, la nivel sectorial, dar mai ales pe palier economic, pentru promovarea tendinţei ascendente a relaţiilor comerciale, inclusiv intensificarea legăturilor comerciale şi de investiţii, precizează sursa citată.
Cei doi miniştri de Externe au convenit organizarea unui forum de afaceri care să stimuleze cooperarea economică bilaterală.
În ceea ce priveşte agenda europeană, şeful diplomaţiei române a evidenţiat semnificaţia deosebită a unora dintre dosarele pe care Preşedinţia slovenă a Consiliului UE le va gestiona, respectiv coordonarea în formularea răspunsului la pandemia de COVID-19, organizarea Conferinţei privind viitorul Europei, care va fi lansată la 9 mai, la Strasbourg, continuarea eforturilor privind redresarea economică, continuarea procesului de extindere a UE, Vecinătatea Estică şi relaţia transatlantică.
Ministrul Aurescu a subliniat importanţa unităţii şi solidarităţii statelor membre UE în contextul pandemiei de COVID-19 pentru a face faţă provocărilor în plan sanitar, economic şi social. A fost subliniată importanţa asigurării în continuare a libertăţii de circulaţie în cadrul UE, în special prin implementarea culoarelor verzi pentru facilitarea transportului de mărfuri şi a mobilităţii cetăţenilor.
Totodată, şeful diplomaţiei române a făcut referire la oportunităţile pe care dezbaterile din cadrul viitoarei Conferinţe privind viitorul Europei, dosar central al Preşedinţiei slovene, le oferă pentru discutarea ‘lecţiilor învăţate’ din criza determinată de pandemie şi pentru identificarea de soluţii de avansare a politicilor europene în sprijinul consolidării rezilienţei strategice a UE şi a statelor membre, în paralel cu dezbaterile privind priorităţile Agendei Strategice pentru următorii ani. În ceea ce priveşte consolidarea rezilienţei, el a menţionat crearea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti, de natură să sprijine acest obiectiv, în special având în vedere intenţia Sloveniei de a organiza un Summit dedicat rezilienţei pe durata Preşedinţiei Consiliului UE. În acest sens, a fost convenită o cooperare crescută în domeniu.
Ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit părţii slovene pentru susţinerea continuă pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi la OECD.
Totodată, a fost convenită extinderea cooperării bilaterale în domeniul securităţii cibernetice, inclusiv în contextul găzduirii de către România a noului Centru Cyber al UE.
În raport cu agenda externă a UE, ministrul Aurescu a salutat intenţia Preşedinţiei slovene a Consiliului UE de a acorda o atenţie deosebită procesului de extindere şi regiunii Balcanilor de Vest, inclusiv prin organizarea unui Summit UE – Balcanii de Vest.
Totodată, şeful diplomaţiei române a subliniat eforturile de reformă democratică şi pro-europeană ale noului preşedinte al Republicii Moldova şi susţinerea pe care România o acordă cetăţenilor acestei ţării şi programului ‘ambiţios’ de măsuri al preşedintelui Maia Sandu. El a evocat, totodată, donaţiile din partea României de echipamente medicale şi vaccinuri, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova.
Potrivit MAE, în cadrul discuţiilor cu oficialii sloveni a reieşit viziunea celor două state în favoarea unei relaţii transatlantice puternice, solide, pe baza comunităţii de valori şi de securitate pe cele două maluri ale Atlanticului.
De asemenea, ministrul român al Afacerilor Externe a abordat cooperarea în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, subliniind importanţa proiectelor strategice de interconectare avute în vedere la nivel regional, inclusiv proiecte cu o relevanţă deosebită pentru România, precum şi relevanţa unei implicării crescute din partea SUA în susţinerea acestora.
În egală măsură, au fost discutate relaţiile UE cu Rusia, Belarus, China şi Turcia, mai precizează MAE.