AcasăStiri generaleAvocatul Poporului: Excepţie de neconstituţionalitate privind obligarea organizatorilor jocurilor de noroc la...

Avocatul Poporului: Excepţie de neconstituţionalitate privind obligarea organizatorilor jocurilor de noroc la o bază de date cu persoane indezirabile

Avocatul Poporului a formulat o excepţie de neconstituţionalitate privind prevederile care obligă organizatorii de jocuri de noroc să întocmească o bază electronică de date cu persoanele autoexcluse şi indezirabile.

Conform excepţiei de neconstituţionalitate postate pe site-ul Avocatului Poporului, prevederile atacate sunt cele conform cărora organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locaţiilor în care se organizează jocuri de noroc şi vor ţine evidenţa, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora şi cele potrivit cărora întocmesc baze de date electronice referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile, iar ambele tipuri de baze de informaţii se arhivează şi se păstrează pentru minim cinci ani de la constituire din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, modificată şi completată prin Legea nr. 326/2022.

În opinia Avocatului Poporului, dispoziţiile legale atacate la Curtea Constituţională aduc atingere unor prevederi din Constituţie şi din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Potrivit Avocatului Poporului, prevederile din excepţia de neconstituţionalitate afectează dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, deoarece nu cuprind cu claritate motivul legitim sau interesul public pentru care soluţia legislativă impune identificarea celor care practică jocuri de noroc, precum şi măsura constituirii, arhivării şi păstrării pentru un interval de minim cinci ani a evidenţelor datelor de identificare ale persoanelor.

Textele criticate instituie ‘o prezumţie de dependenţă’ a celor care intră în locaţiile unde se organizează jocuri de noroc, atrage atenţia Avocatul Poporului.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 28 noiembrie 2022, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, care prevede că organizatorii de jocuri de noroc vor ţine, în format electronic, evidenţa datelor de identificare ale persoanelor care intră în incinta locaţiilor şi vor întocmi baze de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks