Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Banciu (PNL), a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că modalitatea propusă de primarul Braşovului, Allen Coliban, de a proteja pădurile municipiului prin declararea unei arii protejate de interes local este mult prea complicată, iar documentaţia care stă la baza acestui proiect nu este conformă cu legea.
Afirmaţiile reprezentantului Ministerului Mediului vin în contextul în care, joi, primarul Allen Coliban (USR) a solicitat votul Consiliului Local Braşov pe proiectul înfiinţării ‘parcului’ Braşovia, o arie protejată de interes local în care să fie cuprinse, într-o primă fază, toate pădurile municipalităţii braşovene de pe raza oraşului – 7.830,7 hectare – şi care prevede, pe viitor, aderarea la această arie a localităţilor limitrofe, care au suprafeţe forestiere, până la un total de 15.000 de hectare.
‘Braşovenii au nevoie de păduri protejate, dar asta se poate face mult mai simplu. Mă bucur că există interes pentru arii protejate şi braşovenii doresc să păstreze pădurile din jurul oraşului, dar lucrurile se pot face mult mai simplu, fără foarte multe studii, fără să creăm structuri suplimentare de administrare care vor consuma resurse şi timp, ci printr-o simplă decizie de a modifica modul în care se gestionează aceste păduri prin modificarea amenajamentelor silvice, proces care, ulterior, poate fi dus spre o extindere a ariilor naturale protejate deja existente, care sunt arii de interes naţional sau internaţional european, ceea ce ar da o recunoaştere şi mai mare acestui efort’, a afirmat Ionuţ Baciu.
Acesta a menţionat că documentaţia care stă la baza proiectului ‘nu este un studiu formal, aşa cum cere legea’.
‘Nu-i o problemă pentru mine, ca şi individ, sau a braşovenilor, ci este o problemă de formalizare a unei decizii asumată de un for legislativ, Consiliul Local Braşov în această speţă. Dincolo de aceasta, nu era nevoie de atâta muncă, se putea face mult mai simplu, modificarea unui amenajament silvic se poate face mai simplu decât înfiinţarea unei noi arii protejate’, a spus secretarul de stat.
Ionuţ Baciu a mai menţionat că, în calitate de preşedinte al Comisiei de avizare în silvicultură din Ministerul Mediului, vede lunar propuneri de amenajări de noi păduri sau de transformare de păduri de producţie în păduri de protecţie. AGERPRES / (A – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)