Votul Parlamentului privind aprobarea ratificării EURATOM este unul istoric, a declarat, miercuri, vicepremierul Dan Barna.
‘Astăzi, în Parlamentul României, a fost un moment foarte important, aş spune un moment istoric. (…) Prin acest vot, şi mă bucur că în cele din urmă înţelepciunea a izbândit şi a fost un vot covârşitor în favoarea ratificării acestui tratat, România ar rămâne în continuare un beneficiar major important al acestei poziţii pe care o avem din 2007, de membru al UE, cu toate beneficiile care rezultă din această poziţie, una dintre ele exact acest PNRR’, a afirmat Dan Barna la Parlament.
El a adăugat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi făcut public de pe data de 2 iunie, imediat după ce va fi transmis la Comisie, iar premierul a prezentat în Parlament o sinteză a acestuia, liniile generale fiind cunoscute.
‘De altfel, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, colegii de la PSD au putut să consulte programul în extenso, au văzut ce conţine, alocările pe fiecare domeniu, adică au existat aceste consultări care există de multe luni de zile şi în cadrul coaliţiei. (…) Domnul Ciolacu vorbea de viziune. Cum să spui că nu exista viziune în programul României când pentru prima dată infrastructura devine cu adevărat o prioritate asumată, nu doar declarativ, ci şi prin sumele alocate. Sunt 7,6 miliarde de euro – suma alocată pentru infrastructura rutieră şi feroviară, existând într-adevăr din acest moment o perspectivă realistă (…) de a avea lucrări importante despre care până acum vorbeam în birouri de minister pe părţi. (…) De asemenea, vorbim de o viziune privind sănătatea, se vor construi spitale. (…) Avem 3,6 milioane pe educaţie, cea mai importantă alocare care a existat în bugetele României de după 1989’, a explicat vicepremierul.
El s-a arătat încrezător că va exista susţinerea şi asumarea politică astfel încât aceste reforme să devină realitate.
‘Perspectiva unor resurse financiare e un element foarte convingător’, a completat el.
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind ratificarea deciziei EURATOM.
S-au înregistrat 378 de voturi ‘pentru’ două voturi împotrivă şi trei abţineri.
Obiectul de reglementare al proiectului de lege îl reprezintă ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles.
Noua decizie privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (2020/2053) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se va aplica numai după ratificarea sa de către toate statele membre. Prevederile sale sunt direct aplicabile statelor membre, fără a mai fi necesară transpunerea lor în legislaţia naţională.