Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a declarat că marţi seara ar urma să fie abordat în cadrul şedinţei de coaliţie subiectul numirii directorilor SRR şi TVR, arătând că nu este exclusă accelerarea adoptării de către Parlament a unui nou proiect de lege.
‘Vom vedea în această seară, vom discuta la coaliţie: fie mergem pe legislaţia actuală, fie încercăm o accelerare la nivelul Parlamentului a adoptării noului proiect de lege despre care am vorbit de altfel mai mult în spaţiul public. (…) În această seară vom discuta în coaliţie care va fi abordarea pe calendarul decizional referitor la conducerea radioului şi televiziunii, respectiv, fie modificăm legea, încercăm să ne încadrăm până la finalul sesiunii. (…) În momentul de faţă avem această conducere interimară asupra căreia vom lua nişte decizii în această seară’, a spus Barna într-o declaraţie de presă susţinută, marţi, la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei Biroului Naţional USR PLUS.
Întrebat care este variata preferată de USR PLUS, Barna a replicat trebuie analizate opţiunile legale, arătând că nu este exclusă o sesiune extraordinară.
‘Asta depinde dacă avem sau nu spaţiu procedural, pe zile, pentru adoptarea noii legi şi noua numire. Eventual cu o sesiune extraordinară. O să vedem în această seară. Nu e o chestiune de preferinţe. Este o chestiune de analizat opţiunile legale posibile’, a afirmat acesta.
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, joi, sesizarea Partidului Social Democrat şi a decis că Hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR sunt neconstituţionale.
În sesizările depuse la CCR, PSD susţinea că Hotărârile Parlamentului prin care Ramona Săseanu a fost numită director general interimar la Societatea Română de Televiziune şi Liviu Popescu – director general interimar la Societatea Română de Radiodifuziune au fost emise cu încălcarea art. 1 alin. (2) şi (5) din Constituţie.