Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că alegerile trebuie duse până la capăt, „în lipsa unor probe de fraudare”, fraudă pe care „nu o poate constata Curtea Constituţională, ci doar instituţiile care ţin de justiţia română: parchet şi o instanţă, probabil Înalta Curte. În opinia lui Băsescu, „alegerile ar trebui să meargă mai departe şi, eventual, turul al doilea să fie validat „după ce se primeşte verdictul justiţiei, dacă a fost sau nu fraudă”.
„Alegerile au devenit o chestiune impredictibilă, ceea ce este foarte grav pentru democraţie. Eu cred că este o mare greşeală ( n.red. anularea alegerilor). Alegerile trebuie duse până la capăt, în lipsa unor probe de fraudare. Şi frauda nu o poate constata Curtea Constituţională, ci instituţiile care ţin de justiţia română, adică parchet şi o instanţă, probabil Înalta Curte. Asta înseamnă că, în mod normal, alegerile ar trebui să meargă mai departe şi să nu se facă, eventual, validarea turului doi decât după ce se primeşte verdictul justiţiei, dacă a fost fraudă sau nu. Că altfel, oricine poate aprecia că e fraudă sau nu e fraudă. Ne trebuie o decizie a justiţiei care să constate frauda pentru a putea anula alegerile. Altfel, nu”, a declarat Traian Băsescu la Digi24.
Referitor la o precedentă decizie a Curţii Constituţionale care a vizat eliminarea din competiţia electorală a Dianei Şoşoacă, Băsescu a spus că, din punctul său de vedere, a fost o „eroare, un abuz” al Curţii Constituţionale.
„Acelaşi lucru susţin şi acum. Sper să nu facem o practică din abuzurile Curţii Constituţionale. De altfel, Curtea Constituţională, prin eliminarea Dianei Şoşoacă, a fost părtaş şi partener al lui Ciolacu şi Ciucă în falsificarea alegerilor prezidenţiale şi legislative. Îmi pare rău pentru Curtea Constituţională, dar s-au autocompromis. Dacă vor continua pe linia falsificării alegerilor cu decizii aiurea şi legate de turul 1 al alegerilor prezidenţiale, vom vedea”, a mai spus Traian Băsescu.
Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat pentru vineri decizia privind contestaţiile depuse la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale de doi competitori electorali, Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12 în urma alegerilor de duminică, cu 1,04% din voturi, respectiv 0,16%.din voturi.
Sursa: News.ro
Articolul Băsescu: Alegerile trebuie duse până la capăt, în lipsa unor probe de fraudare. Frauda nu o poate constata Curtea Constituţională, ci parchetul şi o instanţă apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro