AcasăStiri generaleBiblioteci din Vaslui vor deveni hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale

Biblioteci din Vaslui vor deveni hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a semnat un nou contract de finanţare, în valoare totală de 821.000 euro, care prevede renovarea şi echiparea cu calculatoare şi echipamente tehnice pentru 3 biblioteci (o bibliotecă judeţeană, o bibliotecă municipală şi o bibliotecă rurală) şi transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale.

Potrivit unui comunicat de presă al MCID, în urma semnării contractului vor mai fi dotate 25 de biblioteci rurale şi a o bibliotecă municipală cu echipamente informatice noi sau modernizate şi vor fi organizate cursuri de formare pentru dezvoltarea competenţelor digitale pentru 2.500 de cetăţeni din comunităţile defavorizate din judeţul Vaslui.

‘Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) a semnat un nou contract de finanţare, în valoare totală de 821.000 euro (din care 585.000 euro reprezintă finanţare PNRR), în cadrul Investiţiei 17 – Scheme de finanţare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale, Operaţiunea D. Competenţe digitale, Capital Uman şi utilizarea Internetului, Componenta 7 – Transformarea digitală din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)’, a anunţat marţi MCID.

Proiectul prevăzut în contract are următoarele obiective specifice:

* renovarea şi echiparea cu calculatoare şi echipamente tehnice pentru 3 biblioteci (o bibliotecă judeţeană, o bibliotecă municipală şi o bibliotecă rurală) şi transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale;

* dotarea a 25 de biblioteci rurale şi a unei biblioteci municipale cu echipamente informatice noi sau modernizate;

* organizarea de cursuri de formare pentru dezvoltarea competenţelor digitale pentru 2.500 de cetăţeni din comunităţile defavorizate din judeţul Vaslui.

‘Prin contractul semnat am făcut încă un pas pentru extinderea competenţelor digitale ale românilor. Oferim astfel cetăţenilor din comunităţile defavorizate posibilitatea de a avea acces la cunoştinţe şi competenţe digitale, atât de importante pentru comunicarea în familie, dar şi pentru viaţa de zi cu zi în secolul XXI. Bibliotecile care devin comunităţi de formare digitală, aducând tehnologia mai aproape de oameni, vor fi porţi deschise spre viitor pentru cei care îşi doresc noi orizonturi’, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, citat în comunicat.

Investiţia 17, în ansamblul său, are ca obiectiv îmbunătăţirea competenţelor digitale de bază ale comunităţilor cu acces limitat la formare digitală şi ale grupurilor marginalizate. Investiţiile constau în reconversia a 105 biblioteci în hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale, fiind susţinute de fonduri suplimentare pentru 1.030 de biblioteci pentru a-şi schimba/moderniza echipamentele informatice. În cadrul acestei investiţii, vor fi dezvoltate competenţele de bază, cum ar fi alfabetizarea digitală, comunicarea, educaţia în domeniul mass-media, crearea de conţinut digital, securitatea digitală şi educaţia antreprenorială digitală, pentru 100.000 de cetăţeni din comunităţi defavorizate.

Investiţia are un buget total de 37 milioane euro, iar termenul de finalizare este 30 iunie 2026.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks