Inspectorul şcolar general Horea Abrudan a declarat marţi că, până în prezent, 13 copii refugiaţi din Ucraina au fost înscrişi în şcolile din Oradea, dintre care unul este preşcolar, iar altul cu nevoi speciale.
‘Noi ne-am implicat pentru că cei mai vulnerabili din situaţia aceasta sunt copiii. Pe ei trebuie să-i sprijinim, pentru că acesta este rolul nostru. În prima etapă, am identificat toate spaţiile disponibile din internatele şcolare pentru a oferi cazare celor în nevoie, oferind o posibilitate de a-i ajuta pe aceşti oameni’, a declarat Horea Abrudan, într-o conferinţă de presă.
Până în prezent, au fost înscrişi 13 copii, inclusiv un preşcolar şi unul cu nevoi speciale, în unităţi de învăţământ din Oradea: Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Liceul Baptist Emanuel, Liceul de Arte, grădiniţa cu program prelungit nr. 53, Şcoala Gimnazială Avram Iancu şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Orizont.
Potrivit acestuia, Inspectoratul Şcolar al Judeţului a înfiinţat, din 21 martie, o comisie care să coordoneze repartizarea preşcolarilor şi elevilor din Ucraina ajunşi în Bihor în unităţile de învăţământ de toate felurile, unde pot să participe la activităţi educaţionale, dar pot beneficia şi de asistenţă psihopedagogică şi consiliere.
Rolul comisiei este de a primi cererile de înscriere ca şi elevi audienţi din partea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestor copii, dacă sunt însoţiţi, sau a DGASPC, dacă sunt singuri. Comisia repartizează copiii, în 24 de ore, nu doar în unităţile şcolare de masă, ci şi în şcoli speciale sau pentru activităţi la Palatul Copiilor.
Şeful IŞJ Bihor a adăugat că membrii comisiei constituite la nivelul IŞJ – inspectori şi profesori – monitorizează inclusiv modul în care copiii se integrează în şcoli. La intrarea în colectivităţi, copiii ucraineni beneficiază de consultaţii medicale efectuate de medicii şcolari.
Elevii audienţi, a explicat el, asistă la lecţiile desfăşurate în limba română şi au posibilitatea traducerii instantanee a conţinutului în limba lor maternă cu ajutorul unei aplicaţii puse la dispoziţie de Google. Abrudan a mai precizat că au încercat să identifice şi cadrele didactice din judeţ care vorbesc limba ucraineană, dar numărul lor se pare că este foarte mic, doi sau trei.
Modelul de formular-cerere pentru înscrierea copiilor a fost postat pe site-ul IŞJ, în limbile română, ucraineană şi engleză, dar inspectoratul a realizat şi pliante informative care au fost predate Centrului pentru Refugiaţi din incinta Oradea Shopping City, pentru a fi distribuite părinţilor din Ucraina care vor să-şi înscrie copiii la şcoală în Bihor. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor. Marius Frăţilă)