AcasăStiri generaleBihor: 150 de ani de la naşterea lui Aurel Lazăr, marcaţi printr-un...

Bihor: 150 de ani de la naşterea lui Aurel Lazăr, marcaţi printr-un simpozion dedicat marelui om politic

Cei 150 de ani de la naşterea omului politic Aurel Lazăr au fost marcaţi vineri, la muzeul ce îi poartă numele, printr-un simpozion organizat de Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) Oradea – Complex Muzeal, în colaborare cu Universitatea din Oradea.

‘Vreau să vă felicit pentru numeroasele acţiuni pe care le organizaţi în cadrul muzeului, fiind la zi, datorită internetului, cu ceea ce se întâmplă în muzeu’, a spus, în debut, profesorul universitar Corneliu Pădurean, de la Universitatea ‘Aurel Vlaicu’ din Arad.

Managerul MTC, istoricul Gabriel Moisa a subliniat importanţa cunoaşterii acestei personalităţi de seamă a Bihorului, avocatul Aurel Lazăr (5 august 1872 – 18 noiembrie 1930), implicat cu multă dăruire şi competenţă în procesul de constituire şi consolidare a României Mari, în casa căruia s-a semnat, la 12 octombrie 1918, Declaraţia de Independenţă a românilor cuprinşi în ţinuturile Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului faţă de Imperiul Austro-Ungar.

În simpozion au fost prezentate opt comunicări, cele mai multe bazate pe informaţii noi, de arhivă. Astfel Cristina Puşcaş a vorbit despre ‘Bihoreni în Cetatea Unirii’. Corneliu Pădurean a prezentat dizertaţia ‘Contemporani arădeni ai lui Aurel Lazăr’, iar Sabina Horvath a evidenţiat participarea ţărănimii din Bihor la efortul de susţinere materială a armatei române, după Marea Unire. Augustin Ţărău a vorbit despre implicarea lui Aurel Lazăr în disputa dintre doctrina regionalismului şi cea a centralismului.

‘Bihorenii s-au prezentat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia într-un număr impresionant. Pe lângă cei 131 de delegaţi oficial aleşi care au intrat în sala mare a Unirii, am identificat încă 106 persoane din Bihor, care din proprie iniţiativă au plecat la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918. Practic, reprezentanţii bihoreni au fost cea mai mare delegaţie la acest moment istoric. Avem o serie de personalităţi, pe lângă Aurel Lazăr, episcopii Roman Ciorogariu, Demetrie Radu, oameni din lumea satelor, precum Nicolae Zigre, care ajunge ministru, ulterior arestat, preoţi precum părintele Gheorghe Bordaşiu, Nicolae Maliţa sau Gavril Iovan, toţi având urmaşi care au făcut detenţie politică’, a declarat, pentru AGERPRES, Cristina Puşcaş.

Cunoscut fiind faptul că Aurel Lazăr a fost o vreme şi primar al oraşului Oradea, istoricul Ionuţ Ciorba a adus în atenţie Regulamentul de organizare a Municipiului Oradea din anul 1922, iar Cristian Culiciu a vorbit despre Oradea în timpul mandatului de primar a lui Aurel Lazăr.

Simpozionul s-a încheiat cu prezentarea unor fotografii de epocă din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor de către muzeografa Doina Gabriela Ananie şi cu evidenţierea unor aspecte din activitatea culturală a omului politic Aurel Lazăr, de către Petru Ardelean.

Aurel Lazăr s-a născut în anul 1872 la Oradea, într-o familie de intelectuali, tatăl său fiind avocat. Urmând cariera tatălui, devine la rândul său avocat şi doctor în ştiinţe juridice.

Personalitate marcantă a vieţii cultural-politice orădene, avocatul a reprezentat cercul electoral Aleşd la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, unde s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş cu România.

Ales membru al Marelui Sfat Naţional, Aurel Lazăr devine, de asemenea, membru al Consiliului Dirigent, guvern provizoriu în cadrul căruia deţine funcţia de Ministru al Resortului de Justiţie.

Marele om politic bihorean s-a evidenţiat în dificila acţiune de încadrare a Transilvaniei în structurile politice şi culturale româneşti după anul 1918, ocupând numeroase funcţii importante: vicepreşedinte al Adunării Deputaţilor, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, filiala Bihor (din anul 1926), vicepreşedinte al Reuniunii Culturale ‘Cele Trei Crişuri’, primar al municipiului Oradea etc. Se stinge din viaţă în 18 noiembrie 1930, la vârsta de 58 de ani.

Muzeul Memorial ‘Aurel Lazăr’ funcţionează în casa familiei Lazăr, construită în ultimii ani ai secolului al XIX-lea. Muzeul deţine cinci săli de expoziţie, trei dintre ele prezentând repere şi fapte semnificative din viaţa şi activitatea lui Aurel Lazăr.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks