test
Acasă93Bihor: 2021 - un an de succes pentru Direcţia Silvică, potrivit directorului...

Bihor: 2021 – un an de succes pentru Direcţia Silvică, potrivit directorului Teodor Suciu

Programul de recoltare a masei lemnoase de către Direcţia Silvică Bihor anul trecut a fost realizat în procent de 117%, 2021 fiind, per total, un an de succes pentru activitatea instituţiei, atât ca venituri, cât şi ca investiţii realizate.

‘Recoltarea masei lemnoase destinată exploatării reprezintă principala sursă de venit a Direcţiei Silvice. Programul de recoltare pentru anul trecut a fost de 193.000 de metri cubi şi am recoltat 226.000 de metri cubi, deci în procent de 117%. Această situaţie a fost posibilă, pe de o parte, datorită cererii mari de pe piaţă, în a doua parte a anului şi a organizării licitaţiilor electronice’, a declarat marţi, în Colegiul prefectural, directorul Direcţiei Silvice Bihor, Ioan Teodor Suciu.

Directorul Suciu a punctat această premieră în judeţul Bihor – organizarea electronică a licitaţiilor pentru masă lemnoasă începând cu luna august.

‘Practic am asigurat un grafic, din trei în trei săptămâni, să putem oferi celor interesaţi masă lemnoasă şi acest lucru să se facă fără prezenţa fizică a operatorilor economici la sediul Direcţiei Silvice. S-a monitorizat atent activitatea formaţiilor de exploatare prin rapoarte săptămânal, am optimizat fluxurile de producţie şi iată că am ajuns la 117% recoltare’, a afirmat directorul.

Cel mai mare volum de masă lemnoasă, circa 45.000 de metri cubi, a fost recoltat din Ocolul silvic Remeţi, acolo unde în anul 2021 s-a constatat fenomenul de uscare, determinat de invazia gândacului de pădure, după ce, în vara anului, zona a fost afectată de furtuni şi ploi torenţiale.

În vederea asigurării necesarului de lemn pentru nevoile populaţiei, Direcţia Silvică Bihor a pus pe piaţă un volum de 31.000 mc de lemn pentru încălzire, obţinând un venit de 5.580.000 de lei.

Directorul Suciu a precizat că, având în vedere prevederile legale în vigoare, respectiv Codul Silvic şi Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, care reglementează faptul că începând cu 1 ianuarie 2023 cel puţin 50% din masa lemnoasă se valorifică sub formă de lemn fasonat, Direcţia Silvică Bihor va urmări creşterea procentului de masă lemnoasă valorificată sub această formă.

În următorii ani se estimează o creştere procentuală de 3-10% pe an pentru asigurarea necesarului de lemn pentru nevoile populaţiei. În acest sens, conducerea Direcţiei Silvice a decis că se impune creşterea şi optimizarea valorificării lemnului de foc prin magazinul online www.magazin-online.dsoradea.ro.

Pe lângă veniturile din masa lemnoasă, Direcţia Silvică a realizat venituri şi din produse şi servicii, cu peste două milioane de lei mai mult decât în anul 2020, de la 15,5 milioane lei la 17,6 milioane lei în 2021. Acestea au fost realizate prin iniţiative, chiar premiere naţionale, cum ar fi magazinul propriu pentru comercializare fructe de pădure şi păstrăv, obţinerea în premieră a clasificării ca spaţii de cazare pentru patru cabane silvice, la care cazarea poate fi achitată şi cu vouchere de vacanţă, precum şi prin folosirea platformei electronice www.magazin-online.dsoradea.ro începând cu anul 2021 pentru plata taxelor de pescuit recreativ sau alte taxe sau facturi emise de către direcţia silvică sau ocoalele silvice din subordine.

Programul de dezvoltare a beneficiat de investiţii din fonduri proprii, de 243.000 de lei, fondul de accesibilizare, 3,059 milioane de lei şi alocaţii bugetare în valoare de 2,094 milioane lei. Sumele s-au regăsit în principal în instalaţii pentru despicarea lemnului, utilaje silvice, reabilitarea a 33 de drumuri forestiere afectate de calamităţi, o reţea de 150 km.

Potrivit directorului, monitorizarea permanentă a fluxului veniturilor corelată cu plafonarea cheltuielilor a permis ca anul 2021 să se încheie cu un rezultat financiar pozitiv concretizat într-un profit brut de 6,2 milioane lei.

Veniturile totale se ridică, în anul 2021, la suma de 69.729.000 de lei, fiind realizate în procent de 120%, cheltuielile totale fiind de 63.500.000 de lei, iar profitul de 6,2 milioane de lei a fost realizat în procent de 272%.

‘Se poate concluziona aşadar că anul 2021 a fost un an de succes, aş spune, în activitatea Direcţiei Silvice Bihor’, a conchis directorul Suciu.

Prefectul Dumitru Ţiplea i-a recomandat şefului Direcţiei Silvice Bihor să aibă în vedere diversificarea surselor de venit, pentru că ‘soluţia drujbă începe să nu mai stea în picioare’, să se facă mai mult turism în păduri, pentru valorificarea cât mai verde a patrimoniului silvic.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks