Clubul sportiv Equs Art va găzdui, sâmbătă, 10 iunie, Cupa Federaţiei Ecvestre Române la Voltije, evenimentul fiind organizat sub egida Federaţiei Ecvestre Române.
În competiţie s-au înscris două din cele patru echipe de voltije existente în ţară: echipa Romsilva Timişoara şi tinerele orădence de la Clubul sportiv Equs Art, antrenate de Daciana Sabău şi Cornel Galan.
Potrivit gazdei organizatoare, antrenoarea Daciana Sabău, preşedinta Clubului sportiv Equs Art, evenimentul va avea loc la Baza Sportivă Horse Heaven, din satul Leş, fiind înscrise în competiţie 11 fetiţe şi adolescente.
Şase sportive sunt de la Clubul Equs Art, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani şi alte cinci fete de la Clubul Romsilva, cam de aceleaşi vârste. Pe lângă probele individuale, va mai exista o competiţie de perechi şi o evoluţie de echipă.
‘Îmi doresc foarte mult ca fetele mele, prin ceea ce fac, să deschidă cumva nişte orizonturi copiilor care iubesc animalele, mai ales caii şi călăria. Părinţii ar trebui să-şi îndrume copiii spre un mod de viaţă în care se poate trăi frumos lângă animale şi împreună cu ele,’ a declarat marţi, pentru AGERPRES, antrenoarea Daciana Sabău.
Este prima dată când clubul bihorean organizează această Cupă anuală la voltije, după ce, în 2019, a mai organizat Cupa României la voltije, în Cetatea Oradea.
‘Este o disciplină foarte spectaculoasă şi foarte grea, deşi are potenţial. E un început foarte bun pentru dobândirea echilibrului şi a încrederii călare. O combinaţie între gimnastica acrobatică, gimnastică ritmică, aerobică şi balet, fiind o coregrafie pe o temă muzicală, ce se desfăşoară pe spinarea unui cal. Un mix de exerciţii statice şi dinamice în care sportivul trebuie să treacă de spatele calului pe gâtul calului, pe crupă, cu faţa spre interiorul cercului de lonjare, spre exterior, încălecări, descălecări şi multe altele, Seamănă cu circul, putem spune, fără să ne îndepărtăm foarte mult de adevăr,’ a menţionat Daciana Sabău.
Concursul are loc pe categorii de vârstă. La copiii până în 12 ani, evoluţia lor nu este permisă la galop, pentru a evita riscurile. Sportivii peste 12 ani pot să concureze la galop, fiind vorba acum de criterii de performanţă, şi nu de vârstă.
Punctarea concurentelor vizează tehnica, acurateţea, armonia în raport cu mersul calului, exerciţiile obligatorii, cele freestyle, corectitudinea exerciţiilor elementare în proba de exerciţii impuse. Chiar şi costumul trebuie armonizat cu tema piesei. Se apreciază inclusiv prestaţia calului, care aduce 25% din nota finală.
Premiile constau în cupe, diplome şi cocarde.
În ţară sunt doar patru asemenea cluburi: Equs Start Oradea, Romsilva Timişoara, Wolf Covasna, Shagya Covasna. Clubul Equs Art a intrat în calendarul competiţional în 2017, iar cu excepţia anului de pandemie, fetele au participat în fiecare an la competiţiile organizate în ţară.
În cadrul Jocurilor Olimpice Clasice din Grecia probele de ‘Călărie artistică’ (Artistic Riding) făceau parte din programul competiţional. Stilul modern a fost dezvoltat în Germania de după război, ca parte a unui set de exerciţii pentru îmbunătăţirea călăriei în general şi apropierea mai confortabilă a copiiilor de cai prin călărie. În 1960, se dezvoltă în alte ţări europene, dar şi în Statele Unite. În 1983, Voltija a devenit una dintre cele şapte discipline recunoscute de Federaţia Internaţională pentru Sportul Ecvestru (FEI), iar primele campionate mondiale ale FEI World Vaulting au avut loc în 1986.