Peste 110.000 de refugiaţi ucraineni au fost ajutaţi, în Vama Borş I, de voluntarii din cadrul Asociaţiei Transfrontaliere, de la începutul declanşării conflictului armat din Ucraina, a declarat vineri, pentru AGERPRES, reprezentantul asociaţiei, Cristian Abrudan.
‘Noi ne ocupăm de Vama Borş 1, unde totul decurge normal. Fiind o zonă militarizată, se intră cu aprobare, nu poate oricine să activeze acolo. De când a început haosul avem schimburi organizate şi logistică şi ne ocupăm cu distribuirea, inclusiv în autocare, maşini, de apă, cafea, ceai cald, mâncare pentru copii, bebeluşi, sandwich-uri, precum şi ajutăm cu cazare pe cei care nu au unde să doarmă. Le oferim, de asemenea, şi consultanţă facilitând cazarea lor pe teritoriul Ungariei, în drumul lor către Vest,’ a spus organizatorul acţiunii umanitare.
Cristian Abrudan a precizat că există o colaborare cu Asociaţia hotelierilor din Ungaria, conform căreia la un număr de opt camere plătite, cu preţ redus, se acordă două camere pentru cazuri sociale. Majoritatea refugiaţilor ajung astfel în staţiunea ungară Hajdúszoboszló, care în prezent dispune de locuri de cazare.
Voluntarul care organizează ajutoarele în Vama Borş a preconizat că de acum se aşteaptă un aflux mult mai mare de refugiaţi, cu posibilităţi financiare reduse sau chiar deloc, şi care urmează să fie sprijiniţi prin acţiunile umanitare.
‘Sunt unii refugiaţi care nu mai ştiu pe ce lume sunt, ştiu doar că e a şaptea zi de război. Eu zic că au trecut peste 110.000 de refugiaţi de când a început războiul. Aseară, de exemplu, erau 12 autocare la coadă, toate cu refugiaţi. Şi o să mai vină. Au început deja să se organizeze şi Tarsin-ul şi Romfour-ul, care le acordă reducere sau gratuităţi la transport. De acum o să vină puhoiul,’ a mai declarat voluntarul.
Cristian Abrudan a dorit să menţioneze că Asociaţia Transfrontalierilor activează în Punctul de trecere a frontierei Borş 1 împreună cu asociaţia Gaudiopolis Varadiensis, prin Norbert Szendro.