Peste 200 de copii, majoritatea de etnie romă, elevi în 18 clase de limba română şi maghiară la Şcoala gimnazială ‘Lucreţia Suciu’ din Oradea, au primit miercuri rechizite şcolare distribuite de voluntarii Asociaţiei Caritas Catolica din Oradea.
Potrivit responsabilului de comunicare al Asociaţiei Caritas Catolica, Szombati-Gille Tamas, cele şapte lăzi şi alte zeci de ghiozdane umplute cu rechizite şcolare au venit de la sponsorii austrieci ai Asociaţiei Caritas Catolica, ca urmare a colectei de vară a diaconului permanent Peter Zidar şi a comunităţii parohiale Maria Ansbach din Austria. Pachetele au inclus acuarele, caiete, papetărie, jucării, ghiozdane, dosare, îmbrăcăminte şi alte echipamente educaţionale.
‘Aceste donaţii au venit foarte bine în primul rând pentru că aceşti copii care sunt înscrişi aici nu provin din familii obişnuite ca în alte şcoli. Pe de o parte, donaţia îi ajută să rămână la şcoală şi să aibă plăcerea de a veni, uneori de la o distanţă foarte mare, de la marginea oraşului, chiar şi atunci când plouă, chiar şi atunci când nu au gustare pentru prânz. Elevii sunt motivaţi de donaţii de acest gen. Ei învaţă modele de comportament de bază cum ar fi împărtăşirea donaţiilor cu colegii lor, gândirea empatică. În acelaşi timp şi profesorii au un instrument pentru a atrage copiii într-o instituţie care îi dezvoltă şi îi va aduce mai târziu la o profesie şi la o experienţă decentă a relaţiilor umane,’ a declarat profesoara de religie Tunde Antal, care şi-a exprimat recunoştinţa pentru colaborarea cu Caritas Catolica.
Caritas Catolica este o organizaţie caritabilă, neguvernamentală, activă în judeţul Bihor din anul 1990, care are ca scop ajutorarea persoanelor şi comunităţilor aflate la nevoie din punct de vedere social sau medical prin programe complexe de asistenţă socială şi prin acţiuni umanitare. Obiectivele specifice ale organizaţiei includ: reintegrarea celor săraci şi marginalizaţi în societate, fără deosebire de naţionalitate, religie, rasă, sex sau convingeri politice în colaborare cu autorităţile locale, naţionale şi alte ONG-uri sociale.
Caritas Catolica Oradea a luat fiinţă în perioada căderii comunismului, în ultimele zile ale anului 1989, când din ţările vestice au sosit camioane întregi de donaţii umanitare, care trebuiau distribuite. Imediat însă, Caritas a început să dezvolte programe bazate pe diferite servicii sociale, cu activitate în 10 localităţi ale diecezei orădene, respectiv în 3 judeţe, încercând, în limita posibilităţilor, să acorde ajutor mentenabil în formă organizată, pe termen scurt şi lung.
În prezent, organizaţia îngrijeşte 140 pensionari în 4 cămine de bătrâni, iar în internatul şcolar se asigură cazare şi masă pentru 42 de elevi proveniţi din mediul rural.
La cantina socială din Oradea, zilnic se asigură masă caldă pentru 70 de nevoiaşi, iar la ceea din Marghita, pentru alţi 30 de sărmani. Cele şapte centre de îngrijire la domiciliu contribuie la alinarea suferinţei a 350 de bolnavi în total, iar în policlinică beneficiază de consultaţii medicale peste 100 de pacienţi pe lună. Prin biroul de ajutor social sunt sprijiniţi peste 1.000 de oameni cu pachete periodice.