Ambasadorul Republicii Slovace în România, Karol Mistrik, a vizitat, vineri, Universitatea din Oradea, ocazie cu care a promis vineri că va contribui la dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu universităţi din ţara sa.
Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al universităţii, Karol Mistrik le-a cerut reprezentanţilor instituţiei orădene să facă, în scris, propuneri de colaborare concrete, pe domenii de cercetare şi a afirmat că se va ocupa personal ca acestea să nu rămână fără răspuns din partea universităţilor slovace.
‘Vom urmări, la nivel de Ambasadă, ca propunerile dumneavoastră, în ceea ce priveşte relaţiile academice, să se concretizeze’, a spus diplomatul acreditat la Bucureşti.
Ambasadorul Republicii Slovace la Bucureşti, Karol Mistrik, consulul onorific al Slovaciei la Oradea, Miroslav Jabloncik, şi deputatul UDSCR Adrian Merka au fost vineri oaspeţi ai Universităţii din Oradea.
Invitaţii slovaci au fost primiţi de cei doi prorectori ai instituţiei academice, conf univ dr Sorin Borza şi conf univ dr Gabriel Bendea, alături de decanul Facultăţii de Litere, conf univ dr Veronica Buciuman, decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport – prof univ dr Alexandru Ilieş şi şefa departamentului de Relaţii Internaţionale, Carmen Buran.
La debutul întâlnirii, ambasadorul Karol Mistrik a ţinut să sublinieze că etnicii slovaci din România se bucură de standarde ridicate în ceea ce priveşte promovarea identităţii lor şi păstrarea tradiţiilor naţionale.
Prorectorul Sorin Borza i-a vorbit diplomatului slovac despre amplul proces de internaţionalizare în care este angrenată instituţia academică orădeană, solicitându-i sprijinul în dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu universităţi slovace.
În cadrul discuţiilor, desfăşurate în Sala de Consiliu a Universităţii din Oradea, Veronica Buciuman a lansat ideea realizării unui manual comun de limbă română şi slovacă, manual care ar fi util, pentru a-şi dezvolta cunoştinţele de limbă, mai ales studenţilor ce provin din familii slovace. În context, ambasadorul a amintit despre existenţa unui protocol de colaborare între ministerele de profil din cele două ţări şi a promis că va încerca să introducă ideea realizării acestui manual în documentul ce urmează a fi revalidat anul viitor de miniştrii Educaţiei.
La rândul său, decanul Alexandru Ilieş a evocat bunele relaţii pe care facultatea le are deja cu instituţii academice din Slovacia şi i-a invitat pe omologii slovaci să se alăture iniţiativei sale privind organizarea unui campionat regional de fotbal pentru studenţi, la care ar urma să mai participe: Polonia, Ungaria şi România.
Consulul onorific al Slovaciei la Oradea, Miroslav Jabloncik, a evidenţiat eforturile făcute de istoricul Sorin Şipoş, conducătorul Şcolii Doctorale de Istorie a Universităţii din Oradea, pentru a realiza prima carte de istorie, ‘bine documentată ştiinţific’, dedicată unei comunităţi de slovaci din România. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)