AcasăStiri generaleBihor: Apel de idei IT pentru 'Oraş inteligent', lansat de Primărie prin...

Bihor: Apel de idei IT pentru ‘Oraş inteligent’, lansat de Primărie prin Asociaţia ‘Make IT in Oradea’

Orice persoană din România sau din alte ţări, cu vârsta peste 18 ani, este invitată să se înscrie cu o idee sau soluţie care să răspundă unor nevoi de tip ‘oraş inteligent’, a anunţat joi Asociaţia ‘Make IT in Oradea’, din care face parte Primăria Oradea, alături de alte entităţi.

‘Este un apel la o competiţie de idei de startup -uri in domeniul Smart City. Un apel la idei preliminare, pe care dorim să le implementăm şi să le promovăm mai departe. E un pas care vine cu nişte răspunsuri concrete pentru industrie şi pentru cei care vor să-şi deschidă un business IT în Oradea. Apelul se adresează celor din Oradea, România şi chiar din afara ţării şi este o oportunitate pentru ca oraşul să devină un smart city. Tipul acesta de proiecte poate să ofere soluţii pentru nevoile de digitalizare ale instituţiilor publice, ale primăriei sau pentru alte instituţii din oraş’, a declarat joi, în conferinţă de presă, city managerul Oradiei, Mihai Jurca.

Preselecţia ideilor va avea loc printr-un eveniment online în data de 18 martie a.c., ora 17, transmis pe facebook şi pe pagina asociaţiei. Participanţii sunt invitaţi să îşi înscrie ideea, până în data de 15 martie, pe platforma https://makeitinoradea.ro. În etapa următoare, un juriu alcătuit din şapte specialişti va selecta cele mai ingenioase proiecte, numărul lor nefiind stabilit încă. Ulterior, fiecare din acestea va fi finanţată cu osumă cuprinsă între 5.000 şi 50.000 de euro pentru a fi puse în aplicare.

Directorul asociaţiei ‘Make IT in Oradea’, David Achim, a precizat că prin acest program numit ‘Bright Labs Incubator’ se doreşte crearea unor soluţii şi implicarea unor oameni care să creeze soluţii, într-un ecosistem deja existent în Oradea, alcătuit din 22 de companii care produc software şi îl vând la nivel global.

‘Pe lângă aceste companii, vrem să atragem altele, să înfiinţăm altele pe baza ideilor tinerilor sau a altor persoane, pentru că noi considerăm că aceste tipuri de companii pot să aducă cea mai mare plus valoare ecosistemului local. Pentru a transforma Oradea într-un pol tehnologic, în care să se nască start-up-uri de valoare, am început, de la firul ierbii, cu susţinerea unor tineri pasionaţi, prin programul de mentorat şi sperăm să ajungă şi finanţabili,’ a precizat David Achim.

Asociaţia ‘Make IT in Oradea’ a lansat în decembrie 2020 programul pentru startup-uri Bright Nights Incubator, prin care oferă pasionaţilor de tehnologie, care au idei de afaceri inovatoare şi care doresc să pornească o afacere, mentorat şi finanţări de până la 50.000 euro.

Make IT in Oradea este o asociaţie non-profit, fondată în 2019 de către câteva companii IT şi autorităţile locale, prin Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), cu obiectivul de a dezvolta industria creativă de IT din Oradea prin înfiinţarea de startup-uri inovatoare în sectorul tehnologic.

În acest scop, din anul 2020, municipiul Oradea a demarat acordarea de burse lunare (de 200 de lei) elevilor de la profil Matematică-Informatică, unui număr de 36 de elevi, cu medii peste 8,5 şi care vor să urmeze o facultate de profil în Oradea. De asemenea, studenţii de la profile IT au decontată cazarea şi masa de către primărie. Pentru mediul de afaceri se acordă facilităţi fiscale, constând în scutire de impozite pentru birourile folosite.

Pe lângă aceste demersuri, s-a constituit un fond anual de investiţii pentru a sprijini start-up-urile din domeniul IT, în sumă de 300.000 de euro.

Strategia Make IT in Oradea pentru anul 2021 vizează dezvoltarea unei comunităţi locale de startup-uri în IT, în trei etape, pe o perioadă de aproximativ 9 luni. Prima etapă, decembrie 2020 – martie 2021, prevede identificarea şi selectarea ideilor inovatoare din domeniul IT, apoi transformarea acestora în idei de afaceri sub îndrumarea unor mentori cu experienţă, iar în etapa finală, spre sfârşitul anului, finanţarea fiecărei afaceri selectate.

Bright Nights Incubator este un program de educaţie antreprenorială şi se adresează tuturor pasionaţilor de tehnologie, tineri cu idei sau oameni de afaceri cu experienţă, şi care au o idee inovatoare care utilizează tehnologii moderne. Programul de incubare oferă acestora posibilitatea să îşi testeze ideea şi să o dezvolte până la stadiul de finanţare.

Pentru informaţii şi detalii suplimentare se poate accesa https://makeitinoradea.ro sau organizatorii la adresa hi@makeitinoradea.ro.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks