Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a făcut marţi un apel la responsabilitate în cadrul festivităţii oficiale a Zilei oraşului, organizată la Monumentul Ostaşului Român.
Ziua oraşului Oradea, 12 octombrie, cu dublă semnificaţie istorică, 1918 şi 1944, a fost marcată în acest an, ca şi anul trecut, într-un cadru mai restrâns, dată fiind situaţia pandemică şi evoluţia în creştere a numărului de cazuri noi de coronavirus.
După intonarea imnului de stat şi o slujbă de Tedeum oficiată de preotul militar al Garnizoanei Oradea, alocuţiunile pe tema importanţei zilei de 12 octombrie în istoria oraşului au fost rostite de primarul Florin Birta şi profesorul universitar doctor Gabriel Moisa.
‘Azi este prilej de sărbătoare. Este ziua în care ne sărbătorim oraşul. Însă nu putem face abstracţie de vremurile dificile pe care le traversăm. Din păcate, efectele pandemiei ne obligă iarăşi la o sărbătoare sobră, adaptată situaţiei epidemiologice cu care ne confruntăm. Mult prea mulţi concitadini de-ai noştri au avut şi au, în continuare, de suferit din cauza acestui virus extrem de periculos. Ne dorim cu toţii revenirea la normalitate, astfel încât viitoarele sărbători să le putem organiza fără restricţii. Trebuie să fim conştienţi că nu va fi posibil, decât dacă vom înţelege că pandemia este cât se poate de reală şi poate fi depăşită doar printr-un comportament responsabil şi consecvent la nivel de societate. Este interesul nostru, al tuturor, ca viaţa să îşi recapete cursul ei normal, pentru a ne putea întâlni şi congratula destinşi de Ziua oraşului şi nu numai’, a precizat Florin Birta.
Acesta a vorbit despre semnificaţia şi însemnătatea acestei zile, despre paşii importanţi pe care oraşul i-a făcut în atingerea unor obiective îndrăzneţe, dar şi despre continuarea proiectelor ce pot genera plusvaloare pentru comunitate. Totodată, şi-a exprimat speranţa că, prin responsabilitate, lucrurile vor reveni la normal în perioada următoare.
‘Întâlnirea noastră de astăzi este prilejuită de două momente fericite petrecute în istoria naţiunii române, în istoria oraşului Oradea. Evenimentele întâmplate la Oradea şi-au pus amprenta asupra destinului naţional. Noi, cei de azi, trebuie să ne amintim cu multă pioşenie de ceea ce s-a întâmplat atunci, trebuie să transmitem mai departe evenimentele, astfel încât să înţelegem pe deplin solemnitatea şi importanţa lor. Avem exemple pe care trebuie să le urmăm şi din care trebuie să înţelegem, la fel cum au înţeles cei din 1918 şi 1944, că, de fapt, ceea ce au avut ei atunci, ce avem noi astăzi nu este, nu a fost al lor, nu este al nostru, ci este al copiilor noştri. Trebuie să avem grijă de prezent pentru a avea ce oferi copiilor noştri. Ei sunt viitorul’, a afirmat Gabriel Moisa.
La ceremonia depunerii de coroane au participat prefectul Dumitru Ţiplea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Mircea Mălan, primarul Florin Birta, viceprimarii Arina Moş şi Marcel Dragoş, episcopul greco-catolic Virgil Bergea, preotul Radu Valer Rus, vicar eparhial, istorici, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum cetăţeni.
Ziua de 12 octombrie are dublă semnificaţie pentru Oradea: la această dată, în 1918, a fost semnată în casa avocatului Aurel Lazăr Declaraţia de la Oradea, care a fost apoi citită pe 1 Decembrie la Alba Iulia şi tot în această zi, în 1944, a avut loc eliberarea oraşului de sub ocupaţie horthystă.