Profesorul universitar dr. Lavinia Betea va susţine, în 15 decembrie, la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) din Oradea, conferinţa ‘Biografiile Ceauşeştilor – o analiză psihoistorică,’ fiind prezentate cu acest prilej şi două cărţi ale acesteia, ‘Ceauşescu şi epoca sa’ şi ‘Tovarăşa. Biografia Elenei Ceauşescu’, ambele apărute la Editura Corint, Bucureşti, în 2021.
Potrivit unui comunicat al MTC, evenimentul va fi moderat de către prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul MTC, iar prezentarea volumelor va fi făcută de conf. univ. dr. Florin Ardelean, de la Universitatea din Oradea, alături de autoare.
Primul volum, ‘Ceauşescu şi epoca sa’, apărut la mai bine de trei decenii de la căderea regimului comunist din România, marchează trăsăturile definitorii ale comunismului românesc. ‘Biografia lui Nicolae Ceauşescu devine astfel o metodă de lucru istoriografică, folosită pentru a analiza toate aspectele unei epoci care s-a vrut de aur,’ se arată în comunicat.
Preocupată de discursul propagandistic şi de realităţile cotidiene, cântărind atent realizările şi eşecurile ‘liderului din Scorniceşti’, autoarea tratează aspecte diverse din domeniul politicii interne şi externe, economiei, societăţii, culturii etc.
Aceeaşi sursă menţionează că volumul ‘Tovarăşa. Biografia Elenei Ceauşescu’ este ‘o biografie de excepţie, realizată în urma unei vaste cercetări’, bazându-se pe documente de arhivă introduse recent în circuitul ştiinţific şi pe numeroase interviuri cu persoane apropiate cuplului Ceauşescu.
Absolventă a Facultăţii de Istorie şi Filosofie şi doctor în psihologie al Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca, Lavinia Betea este profesor de psihologie socială şi politică la Universitatea ‘Aurel Vlaicu’ din Arad şi colaborator al TVR. A publicat în calitate de autor sau coordonator peste 20 de volume, aproximativ o sută de articole ştiinţifice şi peste două mii de articole publicistice având ca domenii de interes ştiinţific psihologia politică, istoria recentă, istoria orală, comunicare media. În anul 2003 a obţinut Premiul ‘Nicolae Bălcescu’ al Academiei Române pentru cartea ‘Lucreţiu Pătrăşcanu – moartea unui lider comunist.’
Evenimentul de la Oradea, cu intrare liberă în limita celor 150 de locuri ale sălii de conferinţe, face parte din Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor, fiind organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea.