Acasă93Bihor: Cadavrul unui codalb, specie pe cale de dispariţie, găsit pe un...

Bihor: Cadavrul unui codalb, specie pe cale de dispariţie, găsit pe un fond de vânătoare; se suspectează otrăvirea

Cadavrul unui codalb, pasăre răpitoare care este ocrotită de lege în România, a fost găsit pe teritoriul unui fond de vânătoare de lângă Salonta şi a fost dus pentru analize anatomopatologice şi toxicologice, la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare din Oradea, a declarat marţi, pentru AGERPRES, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Potrivit acestuia, există suspiciunea că pasărea a fost otrăvită, ca urmare a precedentelor cazuri din primăvara anului 2020, când au fost găsite în aceeaşi zonă mai multe ouă suspecte, ca momeală pentru păsările răpitoare. Analizele de laborator au arătat că momelile au fost injectate cu un insecticid letal.

‘Aşa cum a fost şi acum doi ani, dacă apare suspiciunea de otrăvire, facem plângere penală. In rem. Corpul codalbului a fost găsit exact pe acelaşi loc, anume pe fondul de vânătoare 33 Arpăşel, unde s-au găsit şi ouăle otrăvite. Fondul de vânătoare este administrat de Asociaţia Crişana Hunting, înfiinţată de omul de afaceri bihorean Dorel Ungur. Noi am făcut şi atunci plângere penală, tot in rem, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, dar nu avem o soluţie’, a declarat, pentru AGERPRES, Sever Şerbănescu.

Comisarul şef a adăugat că are cunoştinţă de un alt caz de otrăvire a unui codalb, în urmă cu trei-patru ani, în zona comunei Ciumeghiu, ‘tot în apropiere de Salonta şi pe acelaşi fond de vânătoare’, a spus Şerbănescu.

‘Este un caz foarte grav. Codalbul este o specie pe cale de dispariţie în România, care mai există în câteva zone, precum Delta Dunării. Cu atât mai mult trebuie să avem grijă de aceste păsări, care mai trăiesc şi la noi în judeţ, în Parcul natural Cefa. Acum aşteptăm rezultatele de laborator’, a mai afirmat comisarul şef.

Cei care au alertat Garda de Mediu au fost reprezentanţii asociaţiei Milvus Group, care au găsit luni în apropierea codalbului mort şi cadavrul unei vulpi, ceea ce le-a atras şi mai mult atenţia, bănuind că atât codalbul, cât şi vulpea au ingerat o substanţă otrăvitoare.

Codalbul este o pasăre răpitoare de zi, de talie mare şi cu anvergura aripilor de până la doi metri. Cuibăreşte în arbori din vecinătatea apelor şi se hrăneşte cu peşti, broaşte, şerpi, raţe, iepuri, popândăi sau hoituri. În România, această specie este pe cale de dispariţie. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks