Acasă93Bihor: 'Cântă Pădurea' ('Muzsikál az erdő'), eveniment organizat în pădurea din Băile...

Bihor: ‘Cântă Pădurea’ (‘Muzsikál az erdő’), eveniment organizat în pădurea din Băile 1 Mai

Toţi iubitorii pădurii şi ai muzicii din judeţ sunt invitaţi, duminică, 3 octombrie, la evenimentul ‘Cântă Pădurea’ (‘Muzsikál az erdő’), organizat în pădurea din Băile 1 Mai.

Programul va începe la ora 11 cu o plimbare prin pădure, de circa 800 de metri, asistată de ingineri silvici care vor oferi informaţii despre acest ecosistem, până la cantonul silvic unde vor avea loc celelalte activităţi – concerte de muzică clasică şi populară, ateliere creative pentru copii, teatru de păpuşi, activităţi interactive pentru educaţie ecologică, iniţiere în trasul cu arcul tradiţional, prezentare de modă din materiale reciclabile şi un târg de produse tradiţionale. Programul se va încheia în jurul orei 17,30.

Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia Cântă Pădurea, din Ungaria, Direcţia Silvică Bihor şi Garda Forestieră Oradea. În acest scop, reprezentanţii acestor instituţii – preşedintele fundaţiei, Szabo Lajos, directorul DS Bihor, Teodor Suciu, şi directorul Nicolae Timaru, Garda Forestieră – au semnat vineri un protocol de colaborare, în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc la sediul Direcţiei Silvice.

‘Am agreat, susţinut şi promovat acest eveniment deoarece el contribuie la apropierea noastră ca oameni, ca societate, de pădure, în adevăratul sens al cuvântului. Ca silvicultori, pentru că suntem aici două instituţii publice care gospodăresc fondul silvic naţional, este de datoria noastră să promovăm toate funcţiile pe care pădurea le are, anume funcţia sanogenă şi cea recreativă şi educativă. De multe ori, în mod eronat, suntem asimilaţi unor simpli tăietori de lemne. Cred că este important ca lumea să ne perceapă şi în alte dimensiuni ale complexei noastre meserii’, a declarat directorul Teodor Suciu.

Acesta a menţionat că unul dintre motivele pentru susţinerea acestui eveniment este interesul sporit în cele cinci ediţii anterioare, în anul 2019 numărul vizitatorilor fiind mai mare de 1.000.

Locaţia aleasă în pădurea Băilor 1 Mai este una uşor accesibilă, având un aspect de amfiteatru, cu o pantă foarte mică, fiind un areal special în care creşte sub-arbustul Ruscus aculeatus – ghimpele negru, veşnic verde, o specie ocrotită de lege. Fructele roşii sunt decorative, în limba maghiară fiind denumite csodabogyó (boabe magice).

Potrivit preşedintelui fundaţiei, Szabo Lajos, în Ungaria, proiectul cultural ‘Muzsikál az erdő’ (Cântă pădurea) a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie. Organizatorii recreează atmosfera din sala de concerte în perioade diferite de timp, în trei locaţii: la sfârşitul lunii mai în apropiere de oraşul Kecskemét, în luna iulie, timp de 9 zile, în zona Munţilor Matra şi în toamnă, în Valea Crişurilor.

‘Pandemia ne-a arătat cât de fragili sunt oamenii în imensa Natură. Numai respectând natura şi protejând-o putem trăi şi evolua. Prin evenimentul Cântă Pădurea dorim să motivăm participanţii să trăiască o viaţă sustenabilă, protejând natura, într-o simbioză strânsă. Vreau să atrag atenţia că suntem răspunzători unii faţă de alţii şi faţă de natura înconjurătoare. Scopul nostru este ca prin forţa muzicii şi a artelor să orientăm participanţii către un viitor şi un stil de viaţă prietenos cu mediul. În câteva cuvinte, vor fi distracţie, valori forestiere, arte, prietenie, reîncărcare fizică şi mentală’, a spus Szabo Lajos.

Programul va fi susţinut de Cvartetul Filarmonicii de Stat Oradea, Corul secţiei maghiare a Liceului de Artă din Oradea, Cvartetul de coarde de la Liceul de Artă Oradea, Corul de bărbaţi Sfântu Efrém şi Szokolay Dongó Balázs şi Formaţia Góbé.

Chiar dacă va ploua, evenimentul va avea loc, deoarece, aşa cum afirma Szabo Lajos, ‘nu există vreme rea, doar echipament necorespunzător’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks