Lucrări ale universitarilor orădeni premiate de Academia Română sunt expuse în holul central al Bibliotecii Universităţii din Oradea.
La iniţiativa prorectorului Universităţii din Oradea, conf. univ. dr. Sorin Borza, a fost amenajată o vitrină care va găzdui de acum încolo volumele premiate de Academia Română.
În prezent, aceasta cuprinde patru volume, premiate în ultimii ani, care au autori cadre didactice ale Universităţii din Oradea.
O carte premiată în anul 2008 este cea realizată de profesorul universitar dr. Sorin Şipoş intitulată ‘Silviu Dragomir: istoric’, care a primit premiul ‘Dimitrie Onciul’, la secţiunea Ştiinţe Istorice şi arheologie.
Volumul ‘Căsătoria în nord-vestul Transilvaniei (a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX), condiţionări exterioare şi strategii maritale’, de prof. univ. dr. Mircea Brie, a fost laureat cu premiul ‘Mihail Kogălniceanu’, la secţiunea Ştiinţe istorice şi arheologice, în anul 2009.
Sociologul prof. univ. dr. Sergiu Bălţătescu a primit pentru cartea ‘Fericirea în contextul social al tranziţiei postcomuniste din România’ premiul ‘Dimitrie Gusti’, la secţiunea Ştiinţe economice, juridice şi sociologie, în anul 2009.
Tratând o temă centrală pentru preocupările tuturor – fericirea, autorul acestei lucrări prezintă conceptualizările ştiinţifice ale fericirii, metodele de măsurare a acesteia şi relaţia cu poziţia individului în societate (sex, vârstă, educaţie, status marital, ocupaţie şi venit), valorile, dispoziţiile şi relaţiile pe care le are cu ceilalţi.
‘Sunt prezentate date despre modul cum fericirea oamenilor este influenţată şi de caracteristicile societăţilor în care trăiesc: economice (bunăstare, inegalitate, insecuritate economică), politice (încredere în instituţii, libertate, justiţie, corupţie) şi sociale (încredere interpersonală, percepţia relaţiilor dintre oameni, a conflictelor şi justiţiei sociale). Toate aceste elemente sunt analizate temporal, cu date din ultimii patruzeci de ani atât din România cât şi din alte ţări europene’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Sergiu Bălţătescu.
Nu în cele din urmă, este expusă o lucrare colectivă la care au participat 35 de specialişti: ‘Crişana-Maramureş: Atlas Geografic al Patrimoniului Turistic’, lucrare laureată a Premiului ‘Simion Mehedinţi’, la secţiunea Ştiinţe Geonomice, în anul 2014. Volumul colectiv a fost coordonat de prof. univ. dr. Alexandru Ilieş, decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport.
Şefa serviciului Bibliotecă al Universităţii din Oradea, Florica Ujoc, a precizat că se va îngriji personal ca, în descrierea tehnică pe care fiecare dintre aceste cărţi, aflate în patrimoniul bibliotecii, o are, să fie menţionat şi faptul că a fost premiată de Academia Română.
‘Eu consider că trebuie să ne mândrim cu profesorii care au primit asemenea premii prestigioase. Înseamnă că sunt lucrări valoroase, dacă ajuns să fie apreciate de Academia Română şi că merită să fie prezentate. Sperăm să mai fie premiate şi alte lucrări importante realizate de cadrele didactice ale universităţii noastre’, a afirmat, miercuri, pentru AGERPRES, Florica Ujoc.