Acasă93Bihor: Cetatea Oradea va beneficia de dezvoltare turistică prin managementul special al...

Bihor: Cetatea Oradea va beneficia de dezvoltare turistică prin managementul special al noului director general APTOR

Cetatea Oradea, obiectiv de patrimoniu european, restaurat cu fonduri europene, va beneficia de o atenţie sporită şi un management aparte prin desemnarea unui director general al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR), Alina Toie, care va coordona toate activităţile privind respectivul obiectiv turistic.

City-managerul oraşului, Mihai Jurcă, a menţionat miercuri, pentru AGERPRES, că asociaţia APTOR, care promovează Oradea prin diverse activităţi concertate, a preluat recent în administrare şi Cetatea Oradea, monumentul arhitectonic de importanţă europeană, printre puţinele cetăţi care sunt utilizate şi în prezent.

Potrivit acestuia, recrutarea noului director general s-a făcut printr-o agenţie de specialitate din Bucureşti, are un mandat de 4 ani şi a preluat atribuţiile începând cu 1 septembrie.

‘Ne bucurăm că Alina Toie este un profesionist, că vine din mediul privat, cu peste 20 de ani de experienţă de leadership în domeniul vânzărilor şi comercial, din care zece ani ca manager comercial în cadrul companiei Hilton şi că toată experienţa sa o poate aduce în cadrul asociaţiei. Odată cu preluarea în administrare a Cetăţii, activitatea s-a dezvoltat exponenţial. Cetatea, fiind cel mai important obiectiv turistic din urbe, are nevoie de o dezvoltare într-un termen relativ scurt şi cu măsuri clare. Principalul obiectiv al directorului general este să preia coordonarea acestui obiectiv şi să-l dezvolte astfel încât el să devină un magnet pentru turişti, în acelaşi timp să crească vitalitatea în cetate’, a declarat Mihai Jurcă, fostul director al APTOR, pe care a condus-o 5 ani.

De asemenea, a adăugat el, noul director general va trebui să aprofundeze parteneriatul cu instituţiile de cultură ale Consiliului Judeţean astfel încât oraşul să crească la nivel de activitate.

‘Dorinţa tuturor, a colegilor din asociaţie, din colectivul căreia mă bucur enorm să fac parte, este să continuăm toate proiectele turistice şi de evenimente pe care Oradea le-a avut până acum şi să mergem mai departe cu unele proiecte noi. Avem trei mari arii pe care ne focusăm: dezvoltarea calendarului de evenimente, cu artişti de succes, precum cel recent cu tenorul Jose Carreras; activitatea de administrare a Cetăţii, pentru a crea aici o nouă inimă a oraşului după Piaţa Unirii şi dezvoltarea în continuare a turismului în oraş, astfel încât Oradea să devină extrem de interesantă pentru şederi mai lungi, pentru turişti din România şi nu numai’ a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Alina Toie.

Potrivit acesteia, în scurt timp vor fi scoase la licitaţie numeroasele spaţii din clădirile Cetăţii, pentru a atrage diverşi chiriaşi, interesanţi pentru publicul larg, de genul cafenele, restaurante, agenţi economici, cu activităţi atractive.

‘Vrem să aducem oameni în Cetate. Pentru că acesta este unul dintre cele mai importante obiective: să redăm viaţa acestei Cetăţi şi să creăm din cetate un punct central al oraşului, încă o inimă a oraşului. În orice oraş sunt mai multe puncte maxime de interes, pentru că pentru turistul care vine în Oradea este important să existe motive să rămână în oraş, mai multe zile, fără să se plictisească’, a precizat Alina Toie.

APTOR este o organizaţie de management al destinaţiei, realizată în baza unui parteneriat public-privat, demarat în anul 2015, între autoritatea locală din Oradea şi cei mai importanţi actori din domeniul turistic, din Oradea şi Băile Felix. Are şapte membri, dintre care patru sunt din mediul privat. Primăria Oradea este finanţatorul principal, alături de Eurobusiness Parc Oradea şi Zona Metropolitană Oradea, ceilalţi membri fiind privaţi.

Cetatea din Oradea este cea mai mare şi mai bine păstrată fortăreaţă pentagonală din Europa Centrală şi una dintre puţinele cetăţi bastionare din România, având o istorie de aproximativ 1.000 de ani. După 1989 a fost lăsată în paragină. Cetatea este deschisă din anul 2015 după un lung proces de restaurare al clădirilor, curţii şi a podului. Acestea au fost reabilitate de primărie, între anii 2010 – 2015, prin proiecte cu fonduri europene în valoare totală de peste 21 de milioane de euro. În prezent, se continuă reabilitarea exterioară, tot prin proiect cu fonduri europene, fiind în lucru două bastioane ale fortăreţei şi parţial, zidurile de apărare.

Cele 12 corpuri de clădiri ale cetăţii cuprind aproximativ 500 de încăperi (circa 25.500 metri pătraţi), având un inel central de construcţii, inclusiv o biserică, cu o curte interioară şi alte spaţii exterioare (peste 26.000 metri pătraţi), cu parcuri, spaţii verzi, lac cu nuferi. Din 2 octombrie 2015, cetatea s-a deschis pentru vizitatori. Aici se pot vizita Muzeul Cetăţii şi al Municipiului Oradea, Muzeul Pâinii, Lapidarium, Strada breslelor şi altele, fiind organizate frecvent diverse evenimente, de la festivaluri medievale până la seri de film, petrecute pe iarbă în Parcul Cetăţii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks