Acasă93Bihor: Cimitirul municipal din Oradea are un columbar cu aproape 450 de...

Bihor: Cimitirul municipal din Oradea are un columbar cu aproape 450 de nişe; numărul incinerărilor a crescut

Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea a anunţat finalizarea columbarului din Cimitirul Municipal Rulikowski, prevăzut cu 448 de locuri pentru depunerea urnelor funerare ale decedaţilor incineraţi, venind astfel în onorarea solicitărilor crescute pentru acest serviciu.

‘Orădenii dovedesc un real interes pentru columbar, în aproximativ o lună fiind deja concesionate 18 locuri, dintre care 17 la rând şi unul la alegere. Ideea construirii unui columbar în cimitir ne-a venit odată cu decizia reabilitării zidului care împrejmuieşte Cimitirul evreiesc. Cu acele lucrări de consolidare, am decis să facem şi un columbar. Mai ales că aveam deja tot mai des cereri pentru locuri de păstrat urne, iar suprafaţa pentru morminte se reduce de la un an la altul’, a declarat directorul Administraţiei Domeniului Public S.A. Oradea, Liviu Andrica.

Columbarul este amplasat de-a lungul gardului Cimitirului evreiesc neolog şi are o lungime de 82 metri şi o înălţime de 2,5 metri. Construcţia este din cărămidă, potrivită cu arhitectura locului, şi deţine 448 de nişe (locuri) pentru păstrarea urnelor, care pot fi inscripţionate cu numele răposaţilor. Nişele de depozitare a urnelor au dimensiunea de 40 cm x 50 cm şi sunt închise cu panouri de marmură de 2 cm grosime.

În faţa columbarului a fost realizată o alee de circulaţie din dale de beton.

Locurile pentru urnă în columbar pot fi concesionate doar pe 20 de ani, taxele fiind următoarele: 1.200 lei pentru un loc urnă la rând şi 3.600 pentru un loc urnă la alegere.

Valoarea totală a investiţiei a fost de 447.000 lei, finanţarea lucrărilor fiind asigurată din fonduri proprii ale Administraţia Domeniul Public S.A. Oradea.

Columbarul din cimitirul municipal este printre puţinele din ţară, construit şi în urma solicitărilor tot mai multe în ultima perioadă din partea familiilor care doresc să îşi amplaseze aici urnele cu rămăşiţele pământeşti ale celor dragi.

În Oradea funcţionează din anul 2022 primul crematoriu uman privat din România. Administratorul crematoriului Phoenix, Dorin Gherghev, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că dacă la început, în urmă cu zece ani, erau două-trei incinerări pe lună, în prezent se înregistrează două-trei pe zi.

‘Solicitările sunt tot mai multe. Fiind şi puţini în ţară – doar la Bucureşti şi unul la Turda – la noi vin din toate judeţele vecine, chiar şi cei din Cluj, pentru că avem preţurile mult mai mici decât cei din Turda. Instalaţiile noastre sunt foarte eficiente şi consumă puţin gaz. În România este permisă păstrarea urnelor fie acasă, fie îngropate sau depuse în columbare ori chiar împrăştierea cenuşii în zone naturale. Mulţi oameni aleg să le îngroape în cimitire alături de cei dragi, acolo unde nu au columbare. Timişoara mai are columbar, la fel, Bucureşti. Mulţi împrăştie cenuşa pe câmpuri, în păduri, în locurile preferate ale celor decedaţi. Cenuşa rezultată în urma incinerării, la peste o mie de grade, nu prezintă pericol de contaminare biologică’, a mai precizat Dorin Gherghev. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks