Primăria Oradea a anunţat vineri redeschiderea intrării principale a instituţiei, din 7 martie, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii ce adăposteşte palatul administrativ.
Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de municipalitate, lucrările au vizat amenajarea unor spaţii cu destinaţie turistică în corpul de clădire central: accesul principal în Primărie dinspre Piaţa Unirii, scara de onoare în trei rampe, coridorul principal de la etajul 1 cuprins între biroul primarului şi al viceprimarului, Sala Mare Traian Moşoiu, Sala Mică Rimler Karoly, anticamera acesteia.
S-au finalizat, de asemenea, lucrările de instalaţii, finisajele interioare, reabilitarea faţadelor secundare dinspre curţile interioare şi iluminatul arhitectural al clădirii.
Au fost înlocuite uşile de la intrarea principală în primărie şi s-a reabilitat pardoseala de mozaic din holul principal. Totodată, a fost consolidat tavanul sălii mari de şedinţe ‘Traian Moşoiu’ şi a fost restaurat candelabrul. De asemenea, a fost înlocuit mobilierul şi s-a instalat un sistem audio-vizual performant în Sala Traian Moşoiu şi Sala Mică.
Lucrările de reabilitare exterioară a clădirii Primăriei Oradea au fost finalizate în toamna anului trecut. A fost readus la forma iniţială acoperişul corpului de clădire dinspre Piaţa Unirii – partea centrală şi aripile laterale şi au fost executate reparaţiile necesare pentru restul acoperişului, fiind realizat şi reamplasat vulturul de pe faţada primăriei – statuetă distrusă în timpul incendiului din cel de-al Doilea Război Mondial.
Clădirea Primăriei Oradea este un monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a oraşului, care face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea şi se regăseşte pe Lista monumentelor istorice 2016. Clădirea monument are o suprafaţă de 5.508 metri pătraţi, suprafaţa construită a clădirii fiind de 1.137,40 metri pătraţi, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp. Imobilul are demisol, parter, două etaje şi un turn al orologiului. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)