AcasăStiri generaleBihor: Concert simfonic pe ritmuri de tango, cu muzică argentiniană, compusă de...

Bihor: Concert simfonic pe ritmuri de tango, cu muzică argentiniană, compusă de Astor Piazzolla

Orchestra Filarmonicii din Oradea invită publicul meloman joi seară la un concert argentinian, pe ritmuri de tango, avându-i ca solişti invitaţi pe italianul Giancarlo Palena, la bandoneon şi violonistul Rareş Munthiu, sub bagheta dirijorului Flaviu Mogoşan.

Potrivit unui comunicat al Filarmonicii, cele trei piese din creaţia argentinianului Astor Piazzolla incluse în programul concertului săptămânal sunt ‘Aconcagua Concert pentru bandoneon şi orchestră’, ‘Anotimpurile în Buenos Aires pentru vioară şi orchestră de coarde’, în aranjamentul lui Leonid Desyatnikov şi ‘Libertango’, după un aranjament conceput de Flaviu Mogoşan.

‘Întreaga creaţie a lui Astor Piazzolla, compozitor al secolului XX, s-a axat pe genul tango. Fiind el însuşi interpret de bandoneon, multe dintre lucrările sale au fost dedicate acestui instrument. Însă Piazzolla a revoluţionat tradiţionalul tango, conturând un nou gen – nuevo tango – care cuprinde elemente de jazz şi muzică clasică,’ se arată în comunicat.

Concertul de bandoneon, denumit după vârful Aconcagua din Munţii Anzi, este alcătuit din trei părţi. Ritmul de tango este redat de către solist, încă din primele pagini ale lucrării caracterizată de emoţie, tandreţe şi pasiune arzătoare.

Cele patru anotimpuri au fost o sursă de inspiraţie pentru compozitori din epoci stilistico-muzicale diferite. Alături de Vivaldi, Haydn, Ceaikovski, în secolul XX se aliniază şi Piazzolla cu lucrarea în patru părţi intitulată ‘Anotimpurile în Buenos Aires’.

Titlul lucrării Libertango, compus din cele două cuvinte ale limbii spaniole libertad (libertate) şi tango, reprezintă trecerea de la tango-ul clasic la cel modern (tango nuevo), genul muzical creat de Astor Piazzolla.

Solistul la bandoneon, italianul Giancarlo Palena studiază instrumentul de la vârsta de 7 ani şi este laureatul concursului Premiul Interpretului Italian de Acordeon. În ultimii ani s-a afirmat în calitate de solist şi membru în ansambluri de cameră pe scene internaţionale, precum Royal Festival Hall din Londra, Teatro San Carlo Napoli, Conservatorul Santa Cecilia din Roma şi multe altele.

Violonist în cadrul orchestrei Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, Rareş Munthiu, solistul lucrării ‘Anotimpurile de Buenos Aires’, a fost distins cu premii la concursuri naţionale şi internaţionale, precum ‘Remember Enescu-Sinaia’, ‘Festivalul Bach Cluj-Napoca’ şi Festivalul de Jazz ‘Napocensis’ Cluj-Napoca. A avut numeroase concerte cu Filarmonica din Cluj-Napoca atât în calitate de solist cât şi ca membru al cvartetului Eufonia.

Dirijorul Flaviu Mogoşan a studiat la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, după care la Academia Regală de Muzică din Dublin, Irlanda. Aici având ocazia să dirijeze o orchestră de copii, a început să se implice din ce în ce mai mult în spectacole educative, dorind să le insufle celor mici pasiunea pentru muzica cultă. Reîntors la Cluj-Napoca, muzicianul a organizat în anul 2014 primul său eveniment în cadrul căruia a prezentat 7 spectacole pentru tânărul public clujean. Flaviu Mogoşan este în prezent dirijor al Coralei Transilvane şi colaborează frecvent cu Opera Naţională Română Cluj.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks