AcasăStiri generaleBihor: Concert vocal-simfonic la Sinagoga Neologă Sion, de Ziua Internaţională de Comemorare...

Bihor: Concert vocal-simfonic la Sinagoga Neologă Sion, de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Oradea, 25 ian /Agerpre/ – ”Shalom chaverim”, în traducere ‘Pace, prieteni’, este numele concertului vocal-simfonic prezentat joi, de Filarmonica de stat orădeană, în Sinagoga Neologă Sion, pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Potrivit unui comunicat al Filarmonicii, la pupitrul orchestral se va afla Lorenzo Moroni, iar solişti vor fi altista Szabo Elisabeta şi violonistul Cristian Andrei Stanciu.

Piesa care deschide concertul este intitulată ‘Israel Shalom’ şi aparţine compozitorului Kees Vlak. Aceasta este o rapsodie dedicată statului modern Israel, care cuprinde numeroase teme folclorice prelucrate.

Concertul cuprinde 12 lucrări cu tematică ebraică, programul fiind alcătuit din: Kess Vlak: Israel Shalom, Philip Sparke: Klezmer Karnival, cântece tradiţionale: Yosl, Yosl, Ale Brider (‘Toţi fraţii’), Abi Gezunt (‘În sănătatea ta’) – interpretate de solista Elisabeta Szabo, Eva Fodor: Israeli Folk Songs (o lucrare pentru fanfară), John Williams: ‘Schindler’s List’ (din coloana sonoră a acestui film istoric având ca temă holocaustul), Johan de Meij: Klezmer Classics (5 piese tradiţionale, orchestrate pentru o formaţie de suflători), John Bock: Fiddler on the Roof (Scripcarul pe acoperiş), Bay Mir Bis Tu Sheyn (‘Pentru mine eşti frumos’), cântecul Rumania şi, în final, trei miniaturi Klezmer de Philip Sparke.

Seara se va încheia cu lucrarea Three Klezmer Miniatures a compozitorului Philip Sparke.

Violonistul Cristian Andrei Stanciu s-a născut în anul 1989 la Odorheiu Secuiesc. A început studiul viorii la vârsta de 6 ani la Liceul de Arte din Oradea, continuând şi absolvind apoi la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca. Studiile universitare şi le-a definitivat în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesoarei Victoria Nicolae. Din anul 2012 a devenit membru al orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea, iar timp de o stagiune (2015-2016) a fost angajat la Filarmonica Oltenia din Craiova. Timp de 4 ani, între 2015-2019, Cristian Stanciu a fost angajat ca violonist-solist la bordul mai multor vase de croazieră, iar între 2020-2021 a condus din poziţia de ‘Stehgeiger’ orchestra de salon din Juist, Germania. În anul 2022 a concertat în calitate de solist la Filarmonica de Stat Oradea, instituţie unde activează şi în prezent.

Elisabeta Szabo a studiat muzică uşoară în cadrul Şcolii de Arte Francisc Hubic din Oradea, la clasa prof. Molnar Monica, absolvind secţia în anul 2000. Cariera sa în domeniul muzicii uşoare a fost îmbogăţită timp de 16 ani cu spectacole pe vase de croazieră. Solista colaborează cu Comunitatea Evreiască şi cu Filarmonica de Stat Oradea ori de câte ori are ocazia.

Lorenzo Moroni este prim-cornist la Filarmonica de Stat Oradea, îmbrăţişând astfel atât arta instrumentală, cât şi pe cea dirijorală. Acesta s-a născut la Gallarante, Italia, şi a studiat cornul la Liceul de Muzică din Varese, continuând apoi studiile la Conservatorul Gaetano Donizetti din Bergamo. În Italia a colaborat cu instituţii precum: Orchestra Simfonică din Milano şi Torino, Academia Santa Cecilia din Roma sau Teatrul Carlo Felice din Genova. Din anul 1998, Lorenzo Moroni s-a stabilit la Oradea, susţinând în cadrul Filarmonicii recitaluri camerale şi concerte în calitate de solist. În plus, a colaborat cu instituţii de cultură din ţară, precum Filarmonica de Stat din Timişoara, Arad şi Satu Mare, dar şi Opera Naţională din Timişoara, Opera Naţională Română şi cea Maghiară din Cluj-Napoca.

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului se sărbătoreşte în fiecare an pe 27 ianuarie.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks