Concertul aniversar al trupei orădene Metropol Group, la 55 de ani, va avea loc sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 19,00, pe scena Teatrului de stat ‘Regina Maria’ din Oradea, cu intrare liberă.
Potrivit unui comunicat remis de Virányi Attila, membru fondator al trupei, pentru a marca aceşti 55 de ani de activitate, trupa a lansat, recent, pe 2 noiembrie, albumul ‘Metropol Group – 55 Years Of Rock’, un vinil produs de Moiras Records din Budapesta, oraşul unde locuiesc acum câţiva dintre membri. Acest album este, potrivit sursei, o celebrare a longevităţii şi influenţei lor în industria muzicală, oferind o retrospectivă a călătoriei lor artistice.
Din 1968, trupa a trecut prin mai multe schimbări de componenţă de-a lungul anilor, formula actuală incluzând membrii Virányi Attila, Orbán András, Szász Ferenc, Dobos József şi Trendler József.
În deschiderea concertului Metropol, va cânta Formaţia eMStreet, înfiinţată în Oradea în anul 2008, care va prezenta compoziţii proprii, rock alternativ, precum şi o prelucrare Metropol în limba engleză, în semn de admiraţie faţă de sărbătoriţi.
De asemenea, publicul meloman va avea ocazia să-i asculte pe cei de la formaţia Stevie Ker, o altă trupă orădeană, din anul 2019, care interpretează muzică rock melodică, clasică, îmbinând elemente de pop şi blues.
‘În aprilie, în acest an, la Muzeul Rock-ului din Budapesta, unde am fost invitaţi în aceeaşi calitate, am putut experimenta carisma şi efectul asupra publicului emanat de Metropol Group, chiar şi în zilele noastre. Este o mare onoare pentru formaţia Stevie Ker să fie una din formaţiile premergătoare în cadrul concertului jubiliar Metropol. Vom fi împreună, vechi şi noi, pentru că muzica rock ne leagă, dincolo de orice dimensiune,’ au transmis membrii trupei Stevie Ker.
Intrarea la concert se face doar pe bază de bilete gratuite, disponibile la Asociaţia Szent Laszlo din Oradea sau la intrare, înainte de concert, în limita locurilor.
Evenimentul este organizat de Biblioteca Judeţeană ‘Gheorghe Şincai’ Bihor, Revista Varad şi Revista Familia, prin proiectul cultural ‘Bibliovibes’|#educultcentre, implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446. Parteneri sunt Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor şi Teatrul Szigligeti Oradea.
Metropol Group, fondată în 1968 la Oradea, a fost înfiinţată de Elekes Csaba, Sergiu Cornea, Tomory Pál, Vajda Tibor şi Attila Virányi, ghidaţi de textierul Mátza Gyula şi inginerul de sunet Dinók István. Formaţia s-a afirmat ca una dintre cele mai influente trupe de rock din anii ’70, apreciată în toată România pentru stilul său unic de hard rock cu influenţe country. Această trupă a devenit un simbol al scenei rock transilvănene, răspândindu-şi muzica dincolo de graniţele regionale.
Primul lor album, ‘Égig érhetne az ének’ (Sunetul în zbor), lansat în 1978, a deschis drumul pentru alte trei albume de succes, până la încheierea perioadei active a trupei în 1987. Această serie de albume a marcat evoluţia muzicală a trupei, fiecare aducând noi elemente stilistice şi experimentale în repertoriul lor.
Schimbările de componenţă din 1971 şi succesul la festivalul Siculus, urmate de o serie de concerte şi premii semnificative, au consolidat statutul lor ca jucători cheie în scena rock transilvăneană, cu o influenţă crescândă în anii ’70 prin concerte, înregistrări de albume şi numeroase distincţii.
Perioada anilor ’80 a adus provocări şi noi membri, testând rezilienţa trupei inclusiv în faţa supravegherii din partea securităţii şi a turneelor anulate, dar, cu toate acestea, Metropol Group a rămas un nume respectat pe scena rock, continuând să-şi menţină relevanţa şi pasiunea pentru muzică. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)