Tinerii de gimnaziu şi liceu din ţară, dar şi din diaspora sau Republica Moldova sunt invitaţi să participe la un concurs online de eseuri istorice având ca temă ‘1 Decembrie – Ce îţi doresc eu ţie, dulce Românie?’, organizat de Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) din Oradea.
‘Este prima ediţie a acestui concurs de eseuri istorice dedicat zilei de 1 Decembrie, prin care dorim să încurajăm gândirea creativă şi capacitatea de sinteză a tinerilor în vederea întocmirii unor eseuri istorice originale, având ca subiect semnificaţia datei de 1 Decembrie 1918 şi consecinţele acestei date istorice atât de importante. Noi am mai organizat anterior asemenea concursuri pentru ziua de 24 Ianuarie, cu 284 de lucrări primite, respectiv Scrisori către Aurel Lazăr şi Iosif Vulcan, 160 de eseuri, la care am avut bucuria să avem şi participanţi din Chişinău, din Italia, chiar o fetiţă din Chişinău a câştigat concursul dedicat lui Aurel Lazăr. Ne dorim, într-adevăr, să fie un concurs internaţional,’ a declarat luni, pentru AGERPRES, iniţiatoarea acestui proiect, muzeografa Lavinia Ungureanu.
Concursul este organizat de MTC, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Vor fi acordate două premii, unul pentru gimnaziu, celălalt pentru liceu, constând în cărţi, vizite la Muzeul Ţării Crişurilor. De asemenea, se vor acorda două premii speciale pentru originalitatea lucrărilor, acestea vor consta în vizite la Universitatea din Oradea, unde câştigătorii vor avea ocazia să interacţioneze timp de două ore cu profesorii universităţii.
Rezultatele pentru fiecare secţiune vor fi anunţate pe pagina de Facebook a instituţiei muzeale la o dată anunţată ulterior.
Lucrările trebuie să conţină maximum două pagini, redactate la calculator şi ar trebui să înceapă cu aceste cuvinte: ‘Visul nostru a început pe 1 decembrie 1918!’, se menţionează în comunicatul MTC.
Perioada de transmitere a eseurilor este cuprinsă între 1 decembrie 2023 şi 24 ianuarie 2024. Lucrările vor fi trimise pe adresa de e-mail: pedagogiemuzeala@mtariicrisurilor.ro. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)