sociaţia Dascălilor Bihoreni (ADB) va organiza, pentru prima dată în Oradea, un Congres Internaţional al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, în perioada 3 – 6 august, cu participarea a 450 de cadre didactice, dintre care în jur de 30 din afara graniţelor României.
‘Suntem bucuroşi să organizăm acest congres la 84 de ani de la singurul congres ce a avut loc la Oradea, în anul 1937. Scopul acestui acestui congres este de a reuni cadre didactice dornice să participe la un real schimb de experienţă. Temele pe care ni le-am propus sunt: Bune practici în învăţământul online; Propuneri privind relaxarea programei şcolare; Situaţia învăţământului în limba română în şcolile de peste hotare; Analiză şi propuneri pentru România educată. Este al 43-lea congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRO), la care noi suntem parteneri’, a declarat joi, în conferinţă de presă, preşedintele ADB, profesoara Stela Tăut.
Potrivit acesteia, vor fi prezenţi educatori, învăţători, profesori şi profesori universitari, chiar şi pensionari, iar cadrele didactice din afara ţării vor veni din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Ungaria.
Şedinţa în plen şi deschiderea lucrărilor acestui congres vor avea loc în data de 4 august, de la ora 10,00, în sala Teatrului de stat ‘Regina Maria’ din Oradea. Şi-au confirmat prezenţa directorul AGIRo, Viorel Dolha, un reprezentant al Ministeruui Educaţiei, deputatul PNL Aurel Căuş, oficialităţi locale şi judeţene.
Lucrările congresului vor avea loc la Colegiul economic ‘Partenie Cosma’. Potrivit profesoarei Stela Tăut, multe din prezentările făcute vor fi publicate, ulterior, în revista Portret de dascăl.
Programul va cuprinde, a doua zi, cursuri şi work-shopuri organizate de Casa Corpului Didactic (CCD) pe tema instrumentelor de evaluare didactică, o activitate la Universitatea Oradea având ca subiect sistemele de învăţământ în UE şi o alta la Biblioteca Judeţeană, cu vernisarea unei expoziţii numită ‘Arc peste timp’, cu imagini şi documente din anul 1937, când a avut loc, la Oradea, Congresul învăţătorilor din ţară.
Echipa de organizare a congresului, alcătuită din profesoarele Stela Tăut, Daniela Chereşi, Valeria Bunica, Elena Pavel şi Simona Vancea, s-au îngrijit şi de buna dispoziţie a oaspeţilor. Astfel participanţii vor putea vizita obiectivele turistice ale oraşului cu bogat patrimoniu Art Nouveau, se vor putea bucura de muzică populară într-o Seară bihoreană pe Dealul Ciuperca, de o plimbare în Băile Felix, dar şi de un recital cu muzică clasică susţinut de un cvartet al Liceului de arte.
În data de 6 august, vor avea loc alegerile AGIRo, propuneri pentru alte activităţi didactice, schimburi de materiale şi informaţii privind domeniul educaţional.
Rezultatele obţinute în urma acestui congres, soluţiile inovatoare, modelele de bună practică vor fi diseminate în unităţile de învăţământ prin membrii ADB şi prin acţiunile derulate de această asociaţie.
‘Dacă autorităţile locale au făcut din Oradea o bijuterie a vestului, eu am considerat că este important să îi invităm pe oaspeţii noştri să vadă cum a evoluat oraşul nostru, cât este de frumos. Primarul nostru a fost deschis şi a promis chiar că se va implica, oferind posibilitatea vizitării oraşului, Turnul Primăriei, Cetatea Oradea. Mă bucur că, în cele din urmă, vom aduce un plus de valoare învăţământului bihorean. Aceasta este cea mai mare satisfacţie a noastră’, a subliniat Elena Pavel.
Evenimentul este organizat de ADB şi AGIRo, împreună cu partenerii-sponsori: Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, Rotary Club Art Nouveau, Lions Club, Agenţia de Dezvoltare Locală şi mai multe firme orădene. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)