Oradea, 10 feb / Agerpres / – Purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, consilierul local Adrian Madar, a declarat, vineri, că este o ‘iluzie’ şi ‘o imagine deformată’ indusă de administraţia locală a PNL ideea că Oradea se dezvoltă pe seama fondurilor europene, el adăugând că în realitate dezvoltarea oraşului este susţinută de impozitele orădenilor.
‘Este rolul nostru să comunicăm către cetăţeni această imagine nefardată a oraşului. Este realitatea din cifre, nu e nicio politică: timp de cinci ani la rând sunt la 30% realizări pe fonduri europene. Consecinţa pentru orădeni? Faptul că în 2023 trebuie închise foarte multe proiecte europene, mult întârziate, cu sume din partea oraşului care să susţină finalizarea la termene, duce la nevoia de a contracta credite. Oraşul atinge în 2024 aproape nivelul maxim de îndatorare permis de lege; se va ajunge la 28%, în condiţiile în care nu se mai pot contracta finanţări dacă se depăşeşte 30%’, ,a afirmat consilierul local Adrian Madar, într-o conferinţă de presă.
El a criticat administrarea municipiului Oradea ca fiind una defectuoasă şi care neglijează agenda cetăţenilor şi ridicarea nivelului de trai al populaţiei. Acesta a vorbit despre o neîndeplinire a promisiunilor făcute orădenilor la începutul anului 2022, întârzieri ale proiectelor cu finanţare europeană, creşterea gradului de îndatorare cauzată de managementul defectuos al lucrărilor de investiţii, precum şi nerespectarea promisiunilor de revitalizare a Aeroportului Oradea.
Madar s-a referit, în primul rând, la bugetul local, un proiect ce nu a beneficiat de consultare publică, subliniind ‘diferenţa foarte mare între propuneri şi realizări’.
‘De exemplu, faţă de ceea ce şi-a propus să realizeze oraşul, s-a făcut cu 145 de milioane de euro mai puţin, situaţia cea mai nesatisfăcătoare fiind la atragerea de fonduri europene. Din cele 74 de milioane de euro promise orădenilor pentru 2022, administraţia a realizat 24%, adică 18 milioane de euro. În ciuda majorării uriaşe de preţuri, 130 de milioane de euro din bugetul de investiţii pe anul trecut nu a fost realizat’, a afirmat reprezentantul PSD Bihor.
El a subliniat că, în ultimii cinci ani, primăria a realizat între 25 şi 35% din bugetul de investiţii pe care şi-l propune.
‘Dacă într-o firmă privată, un manager şi-ar realiza targetele în procent de 30 şi ceva la sută, ar fi eliberat din funcţie. Acest lucru nu se întâmplă în Oradea pentru că administraţia liberală beneficiază de încredere din partea electoratului şi nu simte competiţia electorală ca în situaţia când nu face ceea ce promite să fie sancţionată la vot. Credem că trebuie să venim mai mult către orădeni ca să le putem oferi acea alternativă de care Oradea are nevoie pentru ca acest tip de nerealizări să nu se mai întâmple’, a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD Bihor.
Potrivit acestuia, în acest ultim an al exerciţiului financiar european Primăria Oradea trebuie să realizeze investiţii de 226 de milioane de euro pentru a nu suferi corecţii pe fondurile europene, ceea ce ar însemna folosirea a 19 milioane de euro pe lună, în condiţiile în care în întreg anul 2022 valoarea fondurilor europene atrase a fost de 18 milioane de euro.
‘Am spus şi în Consiliul Local: Doamne, ajută, să se întâmple! Pentru că neînchiderea la termen a acestor investiţii gigantice se va face tot pe banii noştri, din sursele oraşului’, a subliniat Adrian Madar.
Legat de acest aspect, ‘al iluziilor financiare pe care le livrează primăria’, Madar a afirmat că este o iluzie faptul că marile lucrări din oraş sunt pe fonduri europene, aspect departe de realitate. Potrivit acestuia, din 2018 până în 2022, contribuţia banilor europeni în realizarea marilor lucrări din ora a fost între 5 şi 9%, scade de la 9% în 2018 la 3% în 2019 şi ajunge la 6-7% în 2022. El a menţionat că între 80 – 84% din ce se întâmplă în oraş este finanţat din banii oraşului, 10% cu bani de la bugetul de stat şi între 5 şi 9% sunt bani europeni.
‘Acestea sunt cifre, nu este politică, dar senzaţia mea e că oamenii au altă impresie despre cine contribuie. Şi asta este explicaţia pentru care primăria este nevoită să majoreze continuu impozitele, pentru că proiectele europene dacă nu le faci la timp, suporţi din buzunarul propriu’, a mai adăugat consilierul Adrian Madar. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)