AcasăStiri generaleBihor: Consiliul Judeţean organizează, în premieră, proiectul 'Bihorul colindă'

Bihor: Consiliul Judeţean organizează, în premieră, proiectul ‘Bihorul colindă’

Consiliul Judeţean Bihor a iniţiat, în premieră, un proiect numit ‘Bihorul colindă’, ce va avea loc în perioada 10 – 18 decembrie, cu 9 spectacole mari în diferite localităţi, prin care se doreşte ‘scoaterea la lumină’ a tradiţiilor specific bihorene, respectiv colindatul şi obiceiuri strămoşeşti de iarnă.

‘Consiliul Judeţean Bihor este hotărât să se implice în perioada următoare în realizarea unor proiecte şi manifestări culturale artistice şi de credinţă. Rolul administraţiei publice, în esenţă, este acela de a contribui la ridicarea nivelului de bunăstare a cetăţenilor. Or, bunăstarea nu se reduce doar la cea materială, ci are, în accepţiunea noastră, şi o importantă componentă spirituală, o dimensiune de suflet. Şi, din acest punct de vedere, cred că este o obligaţie a Consiliului Judeţean Bihor să sprijine dezvoltarea spirituală a bihorenilor’, a declarat, marţi, în conferinţă de presă, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, purtând un celebru cojoc de Beiuş.

Potrivit acestuia, cele 9 concerte ample de colinde tradiţionale vor avea loc în tot atâtea localităţi, în oraşe şi comune – printre care Aleşd, Beiuş, Ştei, Marghita, Tinca – în case de cultură, în parohii (biserici) sau chiar în aer liber.

Concertele de colinde şi obiceiuri vor fi susţinute doar de cete de colindători, adulţi şi copii, ‘pentru că colindul tradiţional nu se colindă de unul singur’, se vor prezenta doar colinde tradiţionale din judeţul Bihor şi se va colinda, desigur, live. Toate cele 9 concerte vor fi înregistrate şi difuzate pe canalul de televiziune TV Favorit, ‘pentru a vedea întreaga ţară ce avem frumos.’

Cetele de colindători vor proveni din ansambluri folclorice locale, alături de grupuri formate din feciorii satului, vârstnici, artişti consacraţi şi artişti în devenire sau cei din cadrul Bisericii Ortodoxe.

Proiectul ‘Bihorul colindă’, preconizat să aibă loc anual, este realizat de CJ Bihor în parteneriat cu întreaga comunitate bihoreană, prin Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Biserica Ortodoxă, Inspectoratul Şcolar şi artişti de seamă din judeţ care s-au alăturat în proiect.

Un artist renumit al Bihorului, care s-a alăturat proiectului, va colinda şi va vorbi despre semnificaţiile şi frumuseţea colindatului, este interpreta de muzică populară Florica Bradu, prezentă la conferinţa de presă, alături de Mircea Mălan şi inspectorul şcolar general, Horea Abrudan. Toţi trei au sosit la întâlnirea cu reprezentanţii presei îmbrăcaţi în costume populare.

‘Am răspuns cu tot sufletul la apelul de a participa la promovarea şi redeşteptarea cumva a tradiţiilor noastre bihorene. Eu de o viaţă am făcut acest lucru de una singură, desigur alături de alţii, din vocaţie şi din menirea cu care sunt convinsă că am venit pe lumea asta. (…) Am învăţat la facultate despre această zestre absolut inestimabilă a neamului nostru pe care nu trebuie niciodată să o lăsăm de-o parte. Mai ales în această perioadă. Sunt atâtea influenţe agresive asupra cântecului nostru popular şi a tradiţiilor. Colindele sunt cele mai vechi producţii folclorice. Din perioada precreştină. Îmbinate apoi cu creştinismul. De-a lungul carierei mele, am colindat toată lumea cu zestrea asta a noastră. Şi am văzut câtă admiraţie adunam de la oamenii care nici nu ne înţelegeau limba. Ne înţelegeau sufletul. Şi nu e puţin lucru. De aceea spun că nu avem voie să uităm de sufletul nostru, al neamului nostru. Este un imperativ. Nu avem voie să uităm ce s-a păstrat de generaţii,’ a spus, cu emoţie, Florica Bradu.

Inspectorul şcolar general Horea Abrudan a subliniat că a observat, în timp, un interes crescut al tinerei generaţii faţă de ceea ce înseamnă tradiţii şi obiceiuri româneşti.

‘Am văzut cu cât drag şi cu câtă strălucire în ochi vin să ne colinde la inspectorat. Cu câtă implicare participă la concertele din biserici, la diferite festivaluri tradiţionale şi atelierele de încondeiat ouă. Este firesc să menţinem acest interes al elevilor faţă de cultura şi spiritualitatea românească,’ a declarat Horea Abrudan.

Acesta a amintit că, în cursul lunii decembrie, va avea loc la Oradea Festivalul ‘Noi umblăm a colinda’, în complexul Era Shopping, împreună cu alţi parteneri, ajuns în acest an la a 16-a ediţie. În acelaşi spirit, festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creştin autentic de către copiii şi elevii din învăţământul bihorean.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks