AcasăStiri generaleBihor: Contract semnat pentru lucrările de prelungire a pistei Aeroportului Oradea

Bihor: Contract semnat pentru lucrările de prelungire a pistei Aeroportului Oradea

Conducerea Aeroportului Oradea a semnat joi contractul pentru proiectarea şi execuţia proiectului privind prelungirea pistei de decolare/aterizare cu 400 de metri, un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 79 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, proiectul va fi realizat de o asociere de firme – S.C. Precon Transilvania S.R.L., în calitate de lider, S.C. Citadina 98 S.A. şi S.C. Lemacons S.R.L. Valoarea contractului este de 79.407.585,75 de lei, fără TVA, iar durata de execuţie a fost stabilită la 13 luni (6 luni pentru proiectare şi 7 luni pentru execuţia lucrărilor).

Proiectul are ca obiective principale extinderea pistei de decolare-aterizare cu 400 metri înspre localitatea Nojorid, instalarea unui sistem de radionavigaţie pentru asistenţă la aterizare pe direcţia 01 pentru a permite aterizarea asistată dinspre sud, extinderea platformei de îmbarcare-debarcare şi achiziţia de echipamente pentru întreţinerea suprafeţelor de manevră.

Prelungirea pistei de decolare/ aterizare cu 400 de metri spre sud (adică spre Nojorid), ajungând la 2.500 de metri, va avea ca efect creşterea capacităţii operaţionale a aeroportului.

De asemenea, proiectul presupune achiziţia şi instalarea instrumentelor de aterizare de precizie şi a unui sistem de balizaj luminos la capătul pistei dinspre Nojorid. Cu ajutorul acestui echipament se va degreva spaţiul aerian de deasupra oraşului Oradea de survolul aeronavelor, întrucât direcţia de aterizare nu va mai fi dinspre nord, ci dinspre sud. Această modificare va reduce semnificativ gazele cu efect de seră şi poluarea fonică generate de aeronave deasupra Municipiului Oradea.

Proiectul ‘Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea’ este finanţat cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM 2014 – 2020), pe Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Obiectivul specific 2.3 Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks