AcasăStiri generaleBihor: Cultele creştine din Oradea, în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate

Bihor: Cultele creştine din Oradea, în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate

Cultele creştine din Oradea vor participa, în perioada 13-21 ianuarie, la Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor 2024.

‘La început de an avem din nou ocazia de a ne ruga împreună cu fraţii noştri din celelalte biserici şi culte creştine. Vă încurajez pe toţi, preoţi însoţiţi de credincioşi, să dăm curs invitaţiilor cultelor creştine din oraşul nostru şi să trecem pragul acestora pentru a ne ruga împreună în această perioadă’, a transmis, într-un comunicat, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.

Tema din acest an a fost aleasă de o echipă ecumenică din Burkina Faso şi este preluată din Evanghelia după Luca: ‘Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi’.

‘Fiecare cult pregăteşte câte un program anume pentru această seară, în funcţie de specificul. Cei care se adună sunt reprezentanţi ai diferitelor culte, chiar şi înalţi reprezentanţi cum este episcopul nostru Bercea, care participă la foarte multe întâlniri, alături de alţi preoţi şi credincioşi. Fiecare gazdă aşteaptă să vină de la alte culte. Se ţine o predică principală, care e susţinută în biserica gazdă de un pastor sau preot prin tragere la sorţi şi apoi are un loc un program ales de gazdă. Practic, prin rotaţie, fiecare cult devine gazdă a evenimentului’, a explicat, pentru AGERPRES, Laura Ologu, delegată din partea Biroului Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru acest eveniment.

De exemplu, conform extragerii legate de predica principală a fiecărui cult, reprezentantul Bisericii Greco-Catolice va predica în Biserica Reformată. Sau reprezentantul evreilor mesianici poate predica la unitarieni sau la ortodocşi.

Pe lângă predica principală, fiecare reprezentant al cultelor mai transmite un salut, se ţine câte o meditaţie, se cântă, în această întrunire care durează în jur de o oră. În bisericile maghiare s-a convenit că se va vorbi în ambele limbi, mesajele urmând să fie traduse.

‘Scopul acestei săptămâni este să încercăm să facem, aşa cum ne-a sfătuit Isus Cristos, ca toţi să fim Unul, să ne cunoaştem mai bine ca fraţi şi să lucrăm împreună, să fim împreună în comuniunea mare a creştinilor. Noi ne străduim, ne rugăm împreună şi facem mici paşi înspre această Unitate. De altfel, în fiecare an, am făcut şi alte activităţi în comun, ca să nu rămânem doar la aceste zile, lărgind cât de mult această legătură’, a mai spus Laura Ologu.

Evenimentul Octavei de rugăciune va începe sâmbătă, pe 13 ianuarie, cu o Seară a Tinerilor, când aceştia sunt invitaţi, de la ora 18,00, în Biserica Evanghelică-Lutherană.

Serile de rugăciune comune vor continua, zilnic, de la aceeaşi oră, în alte spaţii religioase ale diferitelor culte, în Catedrala romano-catolică (Şirul Canonicilor nr. 4), la Biserica unitariană (str. Nicolae Jiga nr. 72), Sinagoga evreilor mesianici (str. Evreilor Deportaţi nr. 23), Biserica evanghelică-luterană (str. T. Vladimirescu nr. 26), Biserica penticostală ‘Tabor’ (str. Meiului nr. 4), Biserica ortodoxă ‘Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril’ (str. Anton Bacalbaşa nr. 6) şi Biserica reformată Oradea-Ret (Bld. Ştefan cel Mare nr. 6).

Săptămâna de rugăciune pentru Unitate din acest an se va încheia duminică, 21 ianuarie 2024, în Catedrala ‘Sf. Nicolae’ (str Iuliu Maniu nr.1).

Proiectul tradiţional al Colectei Comune şi pregătirea Cutiei Albe, prezentă la fiecare ediţie a iniţiativei, este anul acesta în grija Bisericii Greco-Catolice din Oradea. Suma rezultată va fi alocată Centrului Social ‘Maria Rosa’ al Caritas Eparhial Oradea, care oferă o masă caldă persoanelor defavorizate din oraş. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks