Consiliul Judeţean (CJ) Bihor derulează, începând din această toamnă, trei cursuri gratuite de formare profesională, pentru ghid turistic peşteri, salvamar şi paznic de vânătoare, printr-un proiect transfrontalier derulat de Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor (AMD Bihor), din subordinea CJ Bihor.
Potrivit unui comunicat remis de CJ, cursurile pentru formare profesională de salvamar şi ghid turistic pentru peşteri dispun de 30, respectiv 15 locuri pentru cursanţi. Perioada de înscriere continuă până la ocuparea tuturor locurilor disponibile.
Cei dornici să se formeze ca ghid turistic vor parcurge 720 de ore de pregătire, cei pentru salvamar, 270 de ore, iar orele de pregătire pentru cele 14 persoane care doresc să devină paznici de vânătoare se vor desfăşura pe o perioadă de aproximativ patru luni şi jumătate.
Cele trei cursuri gratuite fac parte dintr-un amplu proiect transfrontalier ROHU-398, ‘Crearea şi dezvoltarea unei reţele policentrice transfrontaliere de formare şi sprijin, pentru a creşte calitatea serviciilor transfrontaliere de turism şi artizanale în judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar’, finanţat de Uniunea Europeană, cu un buget total de 2.718.105,80 euro.
Obiectivul proiectului este de a îmbunătăţi ocuparea forţei de muncă în domeniile turism, cultural şi ospitalitate, prin organizarea, printre altele, a unor cursuri variate, de la ghid turistic, administrator de hotel, paznic de vânătoare, paznic în ariile protejate, la specialist în conservarea obiectelor de artă, muzeograf, curator, etc. Obiectivul este ca 1.020 de persoane să participe la traininguri de formare şi târguri de muncă prin acest proiect pe fonduri europene.
Beneficiarii proiectului ROHU – 398 sunt AMD Bihor, ca principal beneficiar, şi Parohia Ortodoxă Korosszegapati (Ungaria), Episcopia Romano-Catolică Oradea, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia ortodoxă Sfântul Duh Mângâietor şi Mânăstirea Izbuc. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)