Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a anunţat luni că a solicitat către Hidroelectrica să suplimenteze debitul râului Crişului repede în intravilanul municipiului Oradea, deoarece temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor au favorizat creşterea excesivă a plantelor acvatice în albia râului.
‘În acest sens, o dată pe săptămână, prin acumulările administrate de Hidroelectrica, amonte de Oradea, timp de 4-6 ore, se va suplimenta debitul pe râul Crişul Repede de la 9-10 metri cubi/secundă, cât este în această perioadă, la 40-45mc/s. Săptămâna trecută s-au efectuat primele manevre pentru suplimentarea debitului, iar efectele s-au resimţit în perioada 22-23 iunie. Pe această cale, avertizăm populaţia că, deşi manevrele se fac pe parcursul nopţii, debitele se menţin ridicate şi în primele ore ale zilei, prin urmare, se recomandă prudenţă sporită’, a informat, în comunicat, directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor.
Prin aceste măsuri de ecologizare se va spori oxigenarea apei, se va menţine cât mai mult posibil temperatura optimă în cursul de apă, dar foarte important, se vor şi disloca din albie, în mod constant, o parte din plantele acvatice care, apoi, se vor colecta din apă, în dreptul barajului Prizei de Apă Oradea, de către angajaţii ABA Crişuri.
‘Prezenţa în exces a unor specii de macrofite, adică de plante acvatice, în cursul de apă, poate constitui o problemă ecologică întrucât favorizează absenţa oxigenului în corpurile de apă şi împiedică pătrunderea luminii în regiunea algelor fotosintetice. Unele specii acţionează ca mediu pentru răspândirea dăunătorilor, iar descompunerea acestora aduce un aspect şi un miros neplăcut corpului de apă,’ se arată în comunicat.