Deputatul PSD Ioan Mang propune urgentarea utilizării reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, renegocierea cu Comisia Europeană a legii decarbonizării, repornirea temporară a centralelor pe cărbune, dar şi sprijinirea producătorilor autohtoni de baterii pentru panourile solare.
‘România are o putere instalată de 18.545 MW. Consumul României este astăzi de aproximativ 7.000 MW, deci teoretic putem spune că noi avem capacitatea să producem mult mai mult, de peste două ori mai mult decât consumăm. În realitate, din cei 18.545 MW instalaţi noi producem între 6 şi 7.000 MW. Din diferite motive. Din păcate, astăzi, importăm aproape pe întreg parcursul zilei curent electric,’ a declarat, pentru AGERPRES, deputatul Ioan Mang, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii, profesor universitar la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, din Universitatea Oradea.
El a menţionat ca un fapt pozitiv că, faţă de acum 12 ani, România a scăzut producţia de curent electric pe bază de cărbune, de la circa 46% la 16% putere instalată, fiind făcute eforturi mari în producţia de energie verde, mai ales eoliană şi fotovoltaică.
‘Am scăzut producţia de cărbune. A crescut, în schimb, cea pe gaz. Faptul că nu avem producţie de curent electric continuă, în bandă, scăzând cărbunele, implică automat găsirea urgentă de soluţii care să producă curent electric în permanenţă. Curentul electric în bandă, adică în mod continuu, se poate produce prin centrale termice sau prin centrale nucleare. Una dintre soluţii este utilizarea reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni care să poată fi montate, în primă instanţă, acolo unde au fost capacităţi de producţie şi au fost oprite, având toată infrastructura tehnică, a precizat Ioan Mang.
Deputatul PSD a afirmat că a purtat discuţii în Parlament cu producători din domeniu, concluzia pe care a tras-o fiind că tehnologia reactoarelor nucleare modulare este, de fapt, tehnologia utilizată la submarine nucleare.
‘Este exact motorul de propulsie la submarin. Vor trebui, în schimb, specializaţi oameni care să lucreze în aceste centrale, de la montaj până la întreţinere şi asigurarea securităţii centralei, dar aceste lucruri stau în puterea noastră. Este una dintre soluţiile ca să asigurăm energia electrică’, a precizat deputatul.
Intermediar, până la punerea în funcţiune a acestor module sau a altor variante, el consideră că ar trebui să fie repornite centralele pe cărbune, care sunt încă în stare de funcţionare şi nici într-un caz să fie desfiinţate aşa cum spunea, nu de mult, ministrul Energiei.
‘Trebuie să renegociem acest lucru cu Comisia Europeană, aşa cum fac alte ţări. Astăzi este mult mai important să avem energie electrică decât să ne grăbim să închidem tot ce emană bioxid de carbon,’ a accentuat Mang.
Altă soluţie pentru susţinerea sistemului de producere a curentului electric este domeniul fotovoltaic, a menţionat deputatul. El consideră, însă, că ar fi imperios necesar să fie ajutate capacităţile de producţie româneşti, în mod concret, producţia de baterii, sistemele de stocare a energiei electrice.
‘Noi avem mai multe fabrici de baterii în ţară. Una e la Bistriţa. Trebuie doar ca statul să dea programe de finanţare pentru cei care fac baterii, să-şi dezvolte producţia, s-o modernizeze eventual şi să producă sisteme de stocare a energiei electrice,’ a explicat el.
Potrivit datelor oferite de deputat, România produce, în prezent, cu 451 de MW mai mult decât consumă, adică 7.342 de MW din care consumă 6.891 de MW, în condiţiile în care ţara noastră ar putea să producă peste 18.000 de MW. Sursele de curent provin din: energie hidro – 27,26%, eoliană – 26,06%, cărbune -18,08%, hidrocarburi – 13,36%, solar – 9,52%, nuclear – 9,04%, biomasă – 0,68%.