Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a declarat vineri că pregătirile pentru deschiderea noului şcolar sunt efectuate la timp de toate instituţiile implicate.
El a afirmat că în cursul zilei de vineri are loc o videoconferinţă cu toţi primarii din judeţ, directorii unităţilor de învăţământ şi medicii şcolari, fiind ultima întâlnire înaintea acestui moment, dintr-o serie de acţiuni pregătitoare ce au avut loc în cursul verii.
‘Ne bucurăm că, după un an complicat, din toate punctele de vedere, dar mai ales în educaţie, când copiii au avut de pierdut foarte mult învăţând online, ne bucurăm că vor putea merge din nou la şcoală fizic. De câteva săptămâni, toate instituţiile implicate au început pregătirile pentru începerea noului an şcolar. Din acest considerent suntem în echipă, vrând să dăm un semnal de unitate şi de bună colaborare între instituţii’, a declarat, vineri, înre-o conferinţă de presă, Dumitru Ţiplea.
Măsurile dispuse de autorităţi pentru deschiderea în condiţii optime a noului anul şcolar, precum şi scenariile sanitare care se vor aplica la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Bihor în contextul pandemiei au fost prezentate de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Horea Abrudan, directorul executiv şi medicul-şef al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, respectiv Călin Sonea şi şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, chestorul Alin Haniş.
Peste 900 de poliţişti bihoreni vor fi desfăşura luni acţiuni specifice, în parteneriatul poliţie-şcoală, fiind prezenţi în proximitatea tuturor şcolilor din judeţ, colaborarea urmând săfie continuată pe tot parcursul anului şcolar.
Potrivit chestorului Haniş, structura de siguranţă şcolară, înfiinţată anul trecut, este complet operaţională. Poliţiştii rutieri au verificat cele 122 de autobuze şcolare, precum şi toate sistemele de pază ale şcolilor din judeţ. Programul cu şcolile va cuprinde o serie de campanii de prevenire, în colaborare cu alte instituţii, precum Jandarmeria, Poliţia locală, Agenţia Naţională Antidrog, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane etc.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a derulat, din 12 august, acţiuni pe trei teme: campania de vaccinare a elevilor eligibili, 12-18 ani, împreună cu familiile acestora şi personalul dn unităţile de învăţământ; pregătirea sanitară a noului an şcolar în condiţii de siguranţă epidemiologică şi acţiunile de control realizate în echipă mixtă – Prefectură, ISJ, DSP.
Şefa DSP Bihor, Daniela Rahotă, a precizat că, din cei aproximativ 90.000 de copii eligibili, au fost vaccinaţi 1.180, mesajul acesteia fiind focusat pe importanţa vaccinării, care deşi nu este obligatorie, ci doar opţională, este deosebit de importantă. Se va continua vaccinarea atât pin centrele fixe, cât şi prin echipele mobile, similar modelului din campania ‘Oraşul vaccinează satul’.
Ea a adăugat că DSP va demara mai multe cursuri pentru medici şi rezidenţi pentru pacienţii care au trecut prin infecţia COVID şi care prezintă diferite sechele cardiovasculare, pulmonare, locomotorii şi chiar neurologice.
‘Chiar dacă în prezent avem o incidenţă de 0,37 la mie, asta nu înseamnă să stăm liniştiţi. Majoritatea cazurilor sunt focare familiale şi de multe ori, infecţia apare de la copii. Ei nu fac forme foarte grave, dar pot să apară cazuri grave la părinţi sau bunici. În prezent avem 309 cazuri active în judeţ, iar, în ultimele 24 de ore, 43 de cazuri, din care şase sunt copii, între 5 şi 14 ani’, a subliniat ea.
Inspectorul şcolar general, Horea Abrudan, a menţionat faptul că din cele 888 de clădiri ale şcolilor, 136 sunt autorizate sanitar, 57 sunt în curs de autorizare şi 667 nu fac obiectul autorizării. Doar 37 nu au autorizaţie de la ISU.
‘Manualele şcolare au fost comandate, cu excepţia clasei a IX-a unde există un auxiliar transmis recent de Ministerul Educaţiei. Eu apreciez că situaţia manualelor şcolare este bună, la fel suntem pregătiţi şi pentru învăţământul online, dacă va fi cazul, cu echipamente IT,’ a precizat Abrudan.
Potrivit acestuia, este asigurat stocul de materiale sanitare pentru şcoli, fiind distribuite peste 800.000 de măşti sanitare, 20.000 de litri de dezinfectanţi pentru mâini, 46.000 litri dezinfectanţi pentru suprafeţe şi 10.000 de litri dezinfectanţi pentru pardoseli. Vaccinarea cadrelor didactice a ajuns la un procent de 46%, cu schemă completă. În cazul scenariului roşu, majoritatea şcolilor dispun de echipamente IT distribuite prin proiect al Ministerului Educaţiei, iar foarte multe UAT-uri sunt în curs de achiziţionare a unor tablete pentru copii.
Pentru a reduce decalajele de învăţare a copiilor, ISJ derulează trei proiecte cu finanţare europeană: proiectul Roze, pentru 34 de licee, Proiectul Şcoală după şcoală, cu 70 de şcoli, peste 6.000 de elevi şi Proiectul CRED, cu 10 şcoli, cu peste o mie elevi.