‘Din bunătăţile pădurii’ se numeşte primul workshop delicios organizat de Departamentul de Silvicultură şi Inginerie Forestieră al Facultăţii de Protecţia Mediului din Universitatea Oradea.
Potrivit unui comunicat transmis vineri de Biroul de presă al Universităţii, evenimentul a avut loc joi şi a fost coordonat de şef de lucrări dr. ing. Cristian Ghiţă Crainic. Au participat cadre didactice, studenţi şi colaboratori ai Departamentului de Silvicultură şi Inginerie Forestieră, şefi de ocoale silvice din judeţul Bihor, foşti studenţi care lucrează în domeniu.
‘Este prima ediţie desfăşurată în formatul unui workshop, dar noi avem, în fiecare an, o asemenea prezentare dedicată produselor pădurii’, a explicat Cristian Ghiţă Crainic, adăugând că evenimentul este destinat, în special, studenţilor din anul I.
‘Ei trebuie să ştie, de la început, că pădurea oferă o imensitate de bunătăţi, să spun aşa… Să nu vadă doar buşteanul din rampă’, a precizat Crainic.
După cum afirmă organizatorii, prin acest workshop s-a dorit să prezinte o imagine ‘completă şi complexă asupra potenţialului forestier al României’, dar şi să puncteze aspecte concrete legate de exploatarea acestuia, în domenii precum: produsele lemnoase şi nelemnoase, serviciile pe care le oferă pădurea sau efectele binefăcătoare ale acesteia.
În cadrul evenimentului ştiinţific au fost prezentare rezultatele unor cercetări şi aplicaţii din domeniul silvic. Participanţii au discutat despre potenţialul apicol la pădurilor şi producţia de păstrăv pentru consum. Au fost dezbătute prevederi ale Codului Silvic şi avansate modalităţi de corelare a acestora cu normativele în vigoare.
Un interes deosebit a suscitat şi prezentarea unor oportunităţi de afaceri, precum exploatarea brazilor de Crăciun. ‘Un fost student al facultăţii noastre deţine singura exploataţie de acest tip din judeţul Bihor. El este cel care ne-a vorbit despre particularităţile acestei afaceri şi, împreună, am ajuns la concluzia că aici există încă un potenţial însemnat, neexploatat’, a subliniat Crainic.
Gazdele şi invitaţii lor, colegi de la departamentele de Ingineria Produselor Alimentare, Ingineria Mediului, Agricultură şi Horticultură, au avut ocazia de a degusta din adevăratele delicatese pe care le oferă pădurea: păstrăv afumat în cobze de brad, zacuscă de păstrăv şi de ciuperci, pastramă de mistreţ şi cerb, mezeluri din mistreţ, cerb, căprior, lopătar, siropuri de păpădie, de cătină, de afine, de soc negru, de merişoare, ciuperci conservate prin uscare, miere de albine obţinută din fondul forestier. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)