Acasă93Bihor: Direcţia de Asistenţă Socială Oradea vrea să înfiinţeze un serviciu special...

Bihor: Direcţia de Asistenţă Socială Oradea vrea să înfiinţeze un serviciu special dedicat vârstnicilor

Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Oradea are în proiect pe anul 2022 să acrediteze un serviciu special dedicat vârstnicilor, prin care să le ofere servicii medicale, de menaj şi igienă corporală, pentru a le face viaţa mai uşoară în domiciliul propriu, a declarat luni directorul executiv al instituţiei, Anca Grama, într-o conferinţă de presă în care a prezentat un raport de activitate pentru anul 2021.

‘În acest an, DAS Oradea intenţionează să realizeze un serviciu adaptat vârstnicilor, prin care să le oferim mai mult decât vizite la domiciliu, cumpărături de medicamente şi alimente, pe care le efectuăm şi în prezent, şi să le completăm cu servicii medicale sau alte servicii, precum menaj şi igienă corporală. Vom vedea sub ce formă vom reuşi acest proiect. Dar este o dorinţă a noastră să ne implicăm mai mult pentru că există cerere. Ideea nu este ca acei vârstnici care nu se mai descurcă singuri să ajungă neapărat în centre sociale, ci să poată duce o viaţă cât de cât independentă în mediul lor de acasă, dar cu sprijin’, a declarat Anca Grama.

Potrivit acesteia, conducerea DAS a analizat deja posibilitatea de a acredita un astfel de serviciu destinat vârstnicilor, pentru că există mulţi vârstnici care au nevoie de mai multe îngrijiri.

În afara celor 3.356 de anchete sociale efectuate de DAS Oradea în anul trecut, angajaţii au efectuat şi 55 de vizite la domiciliul unor asemenea persoane vârstnice, singure, pentru a-i monitoriza, pentru socializare şi chiar pentru a le oferi consiliere cu ajutorul unui psiholog.

‘De multe ori, au fost situaţii în care vârstnicii au apelat la noi şi s-au bucurat că i-am căutat pentru că, deşi au copii sau rude în alte oraşe, perioada de pandemie i-a afectat foarte mult şi au apelat la sprijinul instituţiei noastre’, a precizat Anca Grama.

Pentru o bună comunicare, dar şi terapie, DAS Oradea a înfiinţat, încă de la începutul pandemiei, un telefon ‘verde’, serviciu de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii, prin care s-au realizat şi 181 de şedinţe de consiliere individuale şi 10 şedinţe de consiliere familială.

Printre acţiunile proprii, DAS Oradea a continuat, începând cu anul 2018, campania ‘Nu munceşti, nu primeşti’, monitorizând zilnic efectuarea activităţilor de menţinere a curăţeniei în zona blocurilor din strada Voltaire şi străzile adiacente, de către beneficiarii de ajutor social şi cantină, care au obligaţia efectuării unui anumit număr de ore în folosul comunităţii.

DAS Oradea a mai continuat şi campania proprie ‘Ai grijă de copiii tăi oriunde te-ai afla’, prin 873 de vizite la domiciliul unor copii ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate. În plus, colectivul medical din structurile DAS, adică 47 de asistente şi 20 de medici, s-a implicat în campania de vaccinare a persoanelor cu dizabilităţi, nedeplasabile, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor, în acţiunile pe teren, zi de zi, pentru a mediatiza şi informa populaţia despre importanţa vaccinării şi în testarea copiilor.

‘Nu ştim dacă şi alte direcţii din ţară au făcut la fel. Dar au fost ideile noastre, pentru că ne-am dorit să coborâm din birou şi să ne implicăm şi mai mult în zona aceasta’, a subliniat Anca Grama.

Anul 2021 s-a evidenţiat printr-o creştere a numărului de petiţii depuse, la 16.262 de solicitări, faţă de 11.869, din anul 2020, creştere justificată de pandemia COVID-19.

În ceea ce priveşte beneficiile acordate de către DAS Oradea în anul 2021, în baza Legii 416/2001, numărul mediu lunar de dosare de ajutor social aflate în plată este de 138, alte 283 de persoane fiind beneficiare de ajutor social/lună.

Lunar un număr mediu de 45 de persoane apte de muncă beneficiare de ajutor social au fost propuse pentru efectuarea unor acţiuni sau lucrări de interes local, iar 71 de solicitări au fost aprobate pentru a primi ajutor de urgenţă, suma totală fiind de 103.800 lei. Lunar 73 de persoane au beneficiat în anul 2021 de cantină socială, dintre care 24 de persoane au fost propuse pentru efectuarea unor acţiuni sau lucrări de interes local.

Anul 2021 a adus o schimbare majoră în ceea ce priveşte sprijinul acordat persoanelor cu venituri reduse pe perioada sezonului rece. De la începutul sezonului rece 2021-2022, până în 31 decembrie 2021 s-au depus 1.906 solicitări, numărul mare de solicitări justificându-se prin modificarea plajelor de venituri, respectiv 2.053 lei pentru persoane singure şi 1.386 de lei pentru familii.

Ca noutate, potrivit prevederilor Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil, începând cu anul 2021, se acordă, ca măsură suplimentară de protecţie a persoanelor vulnerabile, suplimentul pentru energie care se acordă cu scopul de a acoperi integral sau o parte din cheltuielile cu: iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă şi asigurarea continuităţii în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate.

În ceea ce priveşte celelalte beneficiile acordate de către DAS Oradea în anul 2021, s-a realizat plata salariului pentru 245 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav şi au fost 1.432 de beneficiari de indemnizaţie lunară, din care 1.207 persoane adulte şi 225 de copii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks